Árpád
-2 °C
3 °C

Szerbia nem akar új elnököt

2002.12.08. 16:12
Szerbiában vasárnap reggel megkezdődött a megismételt köztársasági elnökválasztás. Az előző, szeptember 29-én és október 13-án megtartott elnökválasztás érvénytelen volt, mivel a második fordulóban a részvételi arány nem érte el az ötven százalékot. A részvétel most is alacsony.
A megismételt vasárnapi választáson közel 6,5 millió szavazópolgár adhatja le voksát három jelöltre: Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfőre, a Szerbiai Demokrata Párt elnökére, Vojiszlav Seseljre, a Szerb Radikális Párt elnökére és Boriszlav Pelevicsre, a - délszláv háborúk hírhedt szabadcsapatvezére, Arkan által alapított - Szerb Egység Pártjának elnökére.

A jelöltek
Boriszlav Pelevics 1956-ban született Belgrádban. Közgazdász. Részt vett a korábbi Jugoszlávia területén zajló háborúban, ahol megsebesült. Élvonalbeli kick box versenyző volt. A Jugoszláv Kick Box Szövetség elnöke, a Jugoszláv Olimpiai Bizottság tagja, a Kick Box Világszövetség elnöke. Szerzője a Kick box - elmélet és gyakorlat című tankönyvnek. A 2000. évi választásokon a Szerb Egység Pártja 14 mandátumot szerzett a szerb törvényhozásban. Tagja a Koszovó és Metohija Bizottságnak.
Vojiszlav Kostunica Belgrádban született 1944-ben. A belgrádi egyetem jogi karán diplomázott 1966-ban. Ugyanott nevezik ki tanársegéddé 1970-ben. 1974-től dolgozik a Társadalomtudományi Intézetben, 1981-től a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézetben tudományos munkatársként, és egy ideig igazgatóként. Felelős- és főszerkesztőként tagja volt több jogi és filozófiai folyóirat szerkesztőségének. Tagja a szerbiai PEN Klubnak. 1989-ben egyik alapítója a Demokrata Pártnak. Alapításától, 1992-től elnöke a Szerbiai Demokrata Pártnak. A szerbiai Szkupstinában 1990-től 1997-ig képviselő. Megnyerte a 2000. szeptember 24-i elnökválasztást.
Vojszlav Seselj Szarajevóban született 1954-ben. Ebben a városban végezte el az egyetemet. Diplomamunkáját a militarizmus és a fasizmus kapcsolatáról írta. 1989-ben Vid napján (az 1389-es rigómezei csata napja) megkapja a csetnik vajda címet. Szerb Radikális Párt néven egyesíti a Szerb Csetnik Szövetséget és a Nemzeti Radikális Pártot 1991-ben. Az 1997-es szerb elnökválasztáson 1,1 millió szavazatot szerez, második fordulóra kényszerítve ezzel a szocialista párt jelöltjét, Milan Milutinovicsot, a jelenlegi szerb elnököt. Seselje ezt követően koalícióra lép a szocialistákkal és az egyesült baloldallal, ahol Mirko Marjanovics kormányában alelnök. A 2000. évi választásokon pártja 23 mandátumot szerez. Jelenleg a belgrádi egyetem jogi karán tanár.

A parlament törölte

A választás első fordulójának érvényességéhez a szavazópolgárok legalább ötven százalékának kell leadnia voksát. A második fordulóban - amennyiben szükség lesz rá - nem lesz alsó határa a részvételi aránynak, mivel a legutóbbi sikertelen választás óta a szerbiai parlament törölte az erre vonatkozó cikkelyt a választójogi törvényből.

Szerbiában - beleértve Koszovót is - a választópolgárok mintegy 8,6 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat. A szavazóurnákat 20 órakor zárják. A szavazást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet képviselői kísérik figyelemmel.

Meg kell ismételni

Közvélemény-kutatások szerint a választáson Kostunica nagyarányú győzelme várható, amennyiben érvényes lesz a szavazás. A minap végzett felmérések azonban azt jelezték, hogy a részvételi arány ismét elmarad a minimálisan szükséges ötven százaléktól. Ebben az esetben az egész választási eljárást - beleértve a jelöltek állítását és a választási kampányt - meg kell ismételni.

A megválasztott elnöknek Milan Milutinovicsot kell felváltania a köztársasági elnöki székben. Milutinovics a hágai Nemzetközi Törvényszék vádlottjának, Szlobodan Milosevics néhai szerb és jugoszláv elnöknek az egyik legközelebbi munkatársa volt. A hágai törvényszék Milutinovicsot is vádolja a Koszovóban elkövetett háborús bűncselekményekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?