Emília
18 °C
26 °C

Prodi gratulált Kostunicának

2000.09.28. 14:01
Az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi nyilatkozatot tett közzé a jugoszláviai választásokkal kapcsolatban. Az Indexhez is eljuttatott közlemény szerint Prodi gratulált Vojiszlav Kostunicának és a szerbiai demokratikus ellenzéknek választási győzelmük alkalmából.
Prodi szerint ezt a győzelmet mindenki elismeri Milosevics elnök kivételével. A brüsszeli politikus szerint Kostunicáék nyertek, annak ellenére, hogy korábban és most is mindent megtettek egyesek a nép akaratának semmibevételéért.

Az EU vezető politikusa szerint Szerbia népe túlnyomó többséggel a változásra, a demokráciára, a békés átmenetre, és mindenekelőtt az európai családhoz való újbóli csatlakozásra szavazott.

Szerbia népe új korszakot akar

Az Európai Unió - Prodi szerint - nyilvánvalóvá tette: a szerbiai demokratikus váltás radikálisan módosítja majd politikájukat. ,,Elmondtuk, hogy készek vagyunk kinyújtani a kezünket, és tárt karokkal üdvözölni a demokratkus Szerbiát" - hangsúlyozta az EU-politikus.

Romano Prodi üdvözli a demokratikus Szerbiát
Szerbia népe kinyilvánította, hogy új korszakot akar - folytatódik a közlemény. Új vezetőket kívánnak, és esélyt arra, hogy maguk mögött hagyhassák a múltat. Éppen ezért Romano Prodi felkéri arra ,,Milosevicset és környezetét", hogy tartsák tiszteletben a szerb nép egyértelmű akaratát. A szerb demokratikus ellenzéknek pedig azt üzente: Európa készen áll arra, hogy segítsen újjáépíteni a demokratikus Szerbiát.

Az Európai Unió már dolgozik a Szerbiának nyújtandó segítségen. A gazdaság és az infrastruktúra újjáépítéséhez akkor várható uniós hozzájárulás, ha a nép akaratát tiszteletben tartják - folytatódik a közlemény. Prodi azt is hangsúlyozza, hogy készek feloldani az érvényben lévő szankciókat, és rendkívüli segélyben segítséget nyújtani a közelgő tél idején. ,,Ez nagy feladat. Azonnal munkához akarunk látni - abban a pillanatban, amint a nép akarata győz" - zárul Romano Prodi nyilatkozata.

A belgrádi tüntesések ellenére kiírták a második fordulót

Helyszíni jelentések szerint több százezer ember gyülekezett szerda este Belgrád központjában, ahol a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés nagygyűlést tervezett választási eredményeinek elismerését követelve. A választási bizottság a tiltakozások ellenére október nyolcadikára második fordulót írt ki.

A megmozdulást eredetileg a jugoszláv parlament elé tervezték, de Zoran Djindjic, ellenzéki vezető szerint a rendőrség kérésére áttették egy közeli térre. Djindjic ezt azzal indokolta, hogy biztosak választási győzelmükben, és nem kívánnak incidenseket.

A nagygyűlésen Kostunica elutasította a második forduló és a kormányzattal kötendő bármiféle alku lehetőségét. "Az igazság az, hogy mi nyertünk, és ők vesztettek. Nem lesz második forduló. Szerbia többsége vasárnap kinyilvánította akaratát" - hangoztatta az ellenzéki vezető a tömeg ujjongása közepette. A Beta hírügynökség jelentése szerint szerda este a vajdasági Újvidéken és a közép-szerbiai Kragujevacban mintegy tíz-tízezer, a dél-szerbiai Nisben pedig közel ötezer ember gyűlt össze a DOS nagygyűléseire