Ábrahám
17 °C
29 °C

Szuperbiztos nemzeti ünnep

2002.07.04. 11:00
Vadászgépek, katonai alakulatok és FBI-ügynökök is részt vesznek a július 4-i amerikai nemzeti ünnep biztosításában. Bár konkrét fenyegetés nem érkezett, az amerikaiak több mint fele mégis retteg a terrortámadásoktól. Mivel terroristagyanús személyek egy weboldalról stadionok fotóit töltötték le, a nemzetbiztonsági szolgálatok most a sportlétesítmények elleni támadásoktól tartanak.
A levegőben katonai repülők cirkálnak majd, míg a földön több ezer rendőr, katona és FBI-ügynök óvja majd a függetlenség napját ünneplő amerikaiakat, jelentette a BBC. Közel tíz hónappal a szeptember 11-i terrortámadások után Amerika eddig legszigorúbban biztosított nemzeti ünnepére kerül sor, miután több figyelmeztetés is nyilvánosságra került a terroristák esetleges támadásaival kapcsolatban.

Konkrét fenyegetés nincs

A figyelmeztetések nem tartalmaznak konkrétumokat, ezért a biztonsági intézkedések megelőző jellegűek, hangsúlyozták fehér házi tisztviselők. Ünnepeljék úgy a függetlenség napját, ahogy szokták, sürgette az amerikaiakat Ari Fleischer, George W. Bush amerikai elnök szóvivője. "Az embereknek vidámnak kell lenniük, ünnepeljék a szerencséjüket, hogy amerikainak születtek" - nyilatkozta Bush a CNN-nek.

Az elnök Nyugat-Virginiában vesz részt egy ünnepi felvonuláson, majd este a Fehér Ház hagyományos ünnepi tűzijátékát nézi meg. Bár a hatóságok igyekeznek hangsúlyozni, hogy egyetlen konkrét fenyegetés sem érkezett az ünneppel kapcsolatban, a Newsweek című hetilap múlt héten készült felmérése szerint az amerikaiak több mint fele tart egy esetleges terrortámadástól a nemzeti ünnepen.

Stadionokat támadnának a terroristák

Kedden az amerikai célpontok elleni, világszerte közelgő támadásokról számolt be az amerikai kormányzat, "megbízható" információk alapján. Ezek a támadások akár öngyilkos merényletek, vagy emberrablások is lehetnek, ezért a hatóságok nagyobb figyelmet kértek a külföldön tartózkodó állampolgáraiktól. A nemzetbiztonsági szakszolgálatok attól tartanak, hogy a hagyományos terroristacélpontok fokozottabb védelme miatt a terroristák könnyben megközelíthető helyeket - templomokat, éttermeket - támadhatnak, írja a BBC.

Az FBI stadionok elleni támadásoktól tart. "Információink szerint terrorista csoportokkal kapcsolatban álló személyek amerikai és európai stadionokról gyűjtöttek információkat" - nyilatkozta egy kormányzati tisztviselő a CNN-nek. A terroristagyanús személyek meglátogatták a www.worldstadiums.com honlapot, ahonnan két amerikai stadion képeit töltötték le.

Csendes ünnep Afganisztánban

A Nemzetbiztonsági Tanács július 4-én több mint kétezer rendezvényt biztosít majd országszerte. A légteret vadászrepülők védik, de külön biztosítást kapnak a hidak, alagutak, erőművek és víztározók is. Washington legnagyobb közterületét, a Kongresszus épületétől a Potomac folyóig tartó Mallt megfigyelő kamerákkal is biztosítják.

Afganisztánban csendes ünneplésre készülnek az amerikai csapatok. A Függetlenség napját kerti grillezéssel, röplabdázással köszöntik, elmarad azonban a hagyományos tűzijáték. A bagrami légibázisnál szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be.

Husszein mostohafiát fogták el Miami repterén?
Feltételezések szerint Szaddam Husszein elnök mostohafiát vették őrizetbe az amerikai hatóságok Miamiban szerdán. A férfi vízum nélkül próbált belépni az Egyesült Államokba, hogy pilótaképzésen vegyen részt. A Bevándorlási és Honosítási Szolgálat igazgatóhelyettese, Jim Goldman egy miami tévéállomásnak adott telefoninterjúban kijelentette: "minden okunk megvan feltételezni, hogy az őrizetbe vett férfi az iraki elnök mostohafia". Goldman elmondta az interjúban, hogy a férfi a repülőgépiparban dolgozik, és egy háromnapos pilótaképzésen szeretett volna részt venni, de nem volt érvényes vízuma. A szövetségi hatóságok most fogva tartják, kiutasítása folyamatban van. (MTI)