Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szuperbiztos nemzeti ünnep

2002.07.04. 11:00
Vadászgépek, katonai alakulatok és FBI-ügynökök is részt vesznek a július 4-i amerikai nemzeti ünnep biztosításában. Bár konkrét fenyegetés nem érkezett, az amerikaiak több mint fele mégis retteg a terrortámadásoktól. Mivel terroristagyanús személyek egy weboldalról stadionok fotóit töltötték le, a nemzetbiztonsági szolgálatok most a sportlétesítmények elleni támadásoktól tartanak.
A levegőben katonai repülők cirkálnak majd, míg a földön több ezer rendőr, katona és FBI-ügynök óvja majd a függetlenség napját ünneplő amerikaiakat, jelentette a BBC. Közel tíz hónappal a szeptember 11-i terrortámadások után Amerika eddig legszigorúbban biztosított nemzeti ünnepére kerül sor, miután több figyelmeztetés is nyilvánosságra került a terroristák esetleges támadásaival kapcsolatban.

Konkrét fenyegetés nincs

A figyelmeztetések nem tartalmaznak konkrétumokat, ezért a biztonsági intézkedések megelőző jellegűek, hangsúlyozták fehér házi tisztviselők. Ünnepeljék úgy a függetlenség napját, ahogy szokták, sürgette az amerikaiakat Ari Fleischer, George W. Bush amerikai elnök szóvivője. "Az embereknek vidámnak kell lenniük, ünnepeljék a szerencséjüket, hogy amerikainak születtek" - nyilatkozta Bush a CNN-nek.

Az elnök Nyugat-Virginiában vesz részt egy ünnepi felvonuláson, majd este a Fehér Ház hagyományos ünnepi tűzijátékát nézi meg. Bár a hatóságok igyekeznek hangsúlyozni, hogy egyetlen konkrét fenyegetés sem érkezett az ünneppel kapcsolatban, a Newsweek című hetilap múlt héten készült felmérése szerint az amerikaiak több mint fele tart egy esetleges terrortámadástól a nemzeti ünnepen.

Stadionokat támadnának a terroristák

Kedden az amerikai célpontok elleni, világszerte közelgő támadásokról számolt be az amerikai kormányzat, "megbízható" információk alapján. Ezek a támadások akár öngyilkos merényletek, vagy emberrablások is lehetnek, ezért a hatóságok nagyobb figyelmet kértek a külföldön tartózkodó állampolgáraiktól. A nemzetbiztonsági szakszolgálatok attól tartanak, hogy a hagyományos terroristacélpontok fokozottabb védelme miatt a terroristák könnyben megközelíthető helyeket - templomokat, éttermeket - támadhatnak, írja a BBC.

Az FBI stadionok elleni támadásoktól tart. "Információink szerint terrorista csoportokkal kapcsolatban álló személyek amerikai és európai stadionokról gyűjtöttek információkat" - nyilatkozta egy kormányzati tisztviselő a CNN-nek. A terroristagyanús személyek meglátogatták a www.worldstadiums.com honlapot, ahonnan két amerikai stadion képeit töltötték le.

Csendes ünnep Afganisztánban

A Nemzetbiztonsági Tanács július 4-én több mint kétezer rendezvényt biztosít majd országszerte. A légteret vadászrepülők védik, de külön biztosítást kapnak a hidak, alagutak, erőművek és víztározók is. Washington legnagyobb közterületét, a Kongresszus épületétől a Potomac folyóig tartó Mallt megfigyelő kamerákkal is biztosítják.

Afganisztánban csendes ünneplésre készülnek az amerikai csapatok. A Függetlenség napját kerti grillezéssel, röplabdázással köszöntik, elmarad azonban a hagyományos tűzijáték. A bagrami légibázisnál szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be.

Husszein mostohafiát fogták el Miami repterén?
Feltételezések szerint Szaddam Husszein elnök mostohafiát vették őrizetbe az amerikai hatóságok Miamiban szerdán. A férfi vízum nélkül próbált belépni az Egyesült Államokba, hogy pilótaképzésen vegyen részt. A Bevándorlási és Honosítási Szolgálat igazgatóhelyettese, Jim Goldman egy miami tévéállomásnak adott telefoninterjúban kijelentette: "minden okunk megvan feltételezni, hogy az őrizetbe vett férfi az iraki elnök mostohafia". Goldman elmondta az interjúban, hogy a férfi a repülőgépiparban dolgozik, és egy háromnapos pilótaképzésen szeretett volna részt venni, de nem volt érvényes vízuma. A szövetségi hatóságok most fogva tartják, kiutasítása folyamatban van. (MTI)