Valér
-2 °C
0 °C

Juncker: Medgyessy tekintélye szilárd

2002.06.29. 11:34
Sem az Európai Unióban, sem a NATO-ban nem merül fel a legkisebb kétely sem Medgyessy Péter és a magyar kormány iránt - nyilatkozta a luxemburgi miniszterelnök. Jean-Claude Juncker véleménye szerint Magyarország Medgyessy Péter kormányának vezetésével visszatér Európa politikai közösségébe.
Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, konzervatív politikus a Népszabadság brüsszeli tudósítójának kérdésére kijelentette: "Hosszú évek óta, pénzügyminiszter korunkból ismerem Medgyessy Pétert, és elmondhatom, el is mondom, meggyőződéses, vérbeli, tiszta szívéből európai politikusnak tartom. Ezen egyáltalán nem változtat az, ami most kiderült a múltjáról."

Nem érte csorba

Arra a kérdésre, hogy rontja-e a magyar kormányfő nemzetközi megítélését, hogy kiderült, a kommunista titkosrendőrség kémelhárító tisztje volt, Juncker úgy válaszolt: "Ma már mi, nyugatiak is jobban értjük, hogy a kommunista uralom alatt bonyolultabb volt hazafinak és európainak lenni. Emberként, politikusként is megértjük Medgyessy úr dilemmáit, sőt együtt érzünk, szolidárisak vagyunk vele. Ugyanezt tapasztaltam Sevillában, ahol összes uniós kollégámmal találkoztam. Ennek alapján kijelenthetem: a magyar miniszterelnök politikai hitelét, megbecsülését, Magyarország tekintélyét a legkisebb csorba sem érte, nem merül fel a legcsekélyebb kétely hazájuk és a kormány demokratikus, európai elkötelezettsége iránt."

A luxemburgi miniszterelnök szerint Medgyessy-ügy erkölcsi megítélése a nyugati kormányfők körében nem cinikusan elnéző, hanem tisztességesen mérlegelt politikai, és ugyanilyen erkölcsi megítélés.

Sem az EU-ban, sem a NATO-ban nem ér minket hátrányos megkülönböztetés az ügy miatt

A Népszabadság tudósítójának arra a kérdésére, hogy romolhatnak-e Magyarország nemzetközi pozíciói, előfordulhat-e, hogy a múltja miatt, akár csak burkoltan, külső zsarolás éri Medgyessy Pétert, Juncker azt felelte: "Nem és nem. Ok sincs erre, de tényszerűen is tudom, ismerve uniós kollégáimat, hogy soha senkinek meg sem fordulna a fejében ilyesmi. Magyarország és kormányfőjének pozíciója, tekintélye, megbecsülése szilárd, Budapest mozgástere jottányit sem csökkent.

Jean-Claude Juncker kijelentette, nemcsak az EU tagországok vezetői, hanem a NATO vezetői között is "puhatolózott" Medgyessy-ügyében, és azt tapasztalta, hogy semmilyen aggály vagy kétely nem merült fel, sem európai, sem amerikai, sem pedig kanadai részről. A luxemburgi miniszterelnök meggyőződése, hogy Magyarország Medgyessy Péter kormányának vezetésével visszatér Európa politikai közösségébe. Véleménye szerint a csatlakozási tárgyalások menetrendje és naptára tartható lesz és Magyarország biztosan tagja lesz az EU-nak 2004-ben.

Juncker végezetül kijelentette: "csodálattal adózom a magyar népnek azért, amit az elmúlt tizenkét évben véghezvitt. Hatalmas feladatokat megoldva, kitűnően készült fel az uniós belépésre, és kétség nem fér hozzá, hogy hasznos tagja lesz."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!