Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A korrupció miatt mondott le az ukrán forradalom főszervezője

2005.09.05. 20:41
Egyik legfőbb szövetségese fordított hátat Viktor Juscsenko ukrán államfőnek. Kabinetfőnöke, Olekszandr Zincsenko szerint Kucsma elnöksége idején is kisebb volt a korrupció, távozásával a tarthatatlan állapotokra akarta felhívni a figyelmet.

Lemondott Viktor Juscsenko kabinetfőnöke. A Juscsenkót hatalomba segítő narancsos forradalom egyik főszervezőjének tartott Olekszandr Zincsenko az államfő környezetében eluralkodott korrupcióra hivatkozva távozott.

A csalódott forradalmár szerint a hatalomváltás óta inkább csak romlott a helyzet, most nagyobb a korrupció, mint Leonyid Kucsma előző elnök idején.

Zincsenko Petro Porosenkót, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárát nevezte a kormányzat egyik legkorruptabb tagjának nevezte, de kijutott a bírálatból Olekszandr Tretyakovnak, Juscsenko elnök egyik közeli munkatársának és Mikola Martinenkónak, az államfőt támogató parlamenti frakció vezetőjének is. Állítása szerint többször is javasolta az elnöknek, hogy váljon meg Porosenkótól, de kérése süket fülekre talált.

Porosenko jelen volt a média által egyenes adásban közvetített sajtóértekezleten, a hátsó sorokban állt és homlokát ráncolta Zincsenko beszéde közben. Amikor a volt kabinetfőnök befejezte előre elkészített nyilatkozatának ismertetését, a teremben hosszú taps hangzott fel.

Az elnök vasárnap hat órán át próbálkozott a közvetlen munkatársai között kirobbant nézeteltérések elsimításával, árulta el Volodimor Litvin, a parlament elnöke az Interfax orosz hírügynökségnek. Véleménye szerint a közvélemény előtt zajló heves vita nem a tavaly téli narancsos forradalom utáni csalódottság jele.

Az államfői tisztségért vívott harcban Juscsenko különböző politikai erők koalíciójára támaszkodott és a véleménykülönbségek a hatalomváltás óta rendszeresen felszínre törnek. A fő frontvonal állítólag Porosenko és Julija Timosenko ukrán miniszterelnök között húzódik. Porosenko vállalkozóként egyik legbőkezűbb anyagi támogatója volt Juscsenko kampányának, a karizmatikus Timosenko pedig a választási csalások elleni tiltakozó megmozdulások hajtóerejének számított.

Zincsenko, a parlament egykori elnökhelyettese, eredetileg Kucsma elnök szövetségese volt: magas tisztséget töltött be az Ukrajnai Egyesült Szociáldemokrata Pártban, amelynek élén Kucsma volt kabinetfőnöke, Viktor Medvedcsuk állt. Zincsenko azonban összekülönbözött párttársaival és 2003-ban eltávolították a szervezetből. Később csatlakozott Juscsenkóhoz, akinek oldalán rendszeresen feltűnt a tavalyi elnökválasztási kampányban.