Kampányfőnöke előre tudott Juscsenko mérgezéséről

2004.12.14. 12:32
Oleh Ribacsuk, Juscsenko választási kampánytörzsének vezetője hétfőn elmondta a CNN amerikai hírtelevíziónak: volt titkosszolgálati rendőrtisztek közölték vele július végén, hogy "megpróbálnak megszabadulni" Juscsenkotól, s ennek fő eszköze a méreg lehet. Ribacsuk szerint a fenyegetés nyomán megerősítették a jelölt védelmét.
Ribacsuk kijelentését pár órával azután tette, hogy Juscsenko visszatért Kijevbe az ausztriai klinikáról, ahol ismét a politikus arcát elváltoztató mérgezés összetevőit vizsgálták. A kampányfőnök az amarikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy titkosrendőrök figyelmeztették még a nyár folyamán, hogy az ellenzéki elnökjelöltet meg akarják mérgezni. A kampányfőnök ezt követően utasítást adott Juscsenko fokozott védelmére. Az ellenzéki vezér az ukrán hatóságokat vádolta a mérgezésével, és kérte a főügyészt, hogy indítson egy újabb vizsgálatot. Juscsenko kijelentette:"ha az ukrán főügyészség a törvények szerint fog eljárni -amit remélek-, akkor Ukrajna, és az egész világ tudni fogja ki a felelős ezért". Az ukrán államügyész és a kijevi parlament egyaránt újraindította a korábban eredmény nélkül lezárt vizsgálatot az ellenzéki elnökjelölt megmérgezése ügyében, miután szombaton Bécsben osztrák orvosok közölték, hogy a politikust dioxinnal mérgezték meg. A nyomozást viszont az a Vlagyimir Sivkovics fogja vezetni, aki Janukovics mellett állt az elöző kampány idején. Sivkovics vezette az októberi vizsgálatot is az ügyben, akkor a kivizsgálás végeredménye Juscsenkonál vírusfertőzést állapított meg.

Az ukrán ellenzéki elnökjelölt már korábban azzal vádolta a kijevi hatóságokat, hogy meg akarják őt mérgezni. Az 50 éves Juscsenko először szeptemberben lett rosszul, és erős hasi fájdalmai miatt szeptember 10-én sürgősen Bécsbe szállították kivizsgálásra. Az orvosok a gyomor- és bélszervek, a fül gyulladását állapították meg, májdudort és arcidegbénulást diagnosztizáltak. Nem sokkal később a politikus folytatta választási kampányát, arca azonban eltorzult és kiütések borították. Szeptember végén ismét kórházba vitték további kezelésre.

Az ukrán politikust pénteken este szállították újabb kivizsgálásra Ausztriába, miután mindeddig nem tudták megállapítani, mi okozta szeptember óta tartó rejtélyes betegségét. Az osztrák főorvos szerint a betegséget dioxin-mérgezés okozta, amelyet valószínűleg valaki más juttatta Juscsenko szervezetébe. A politikust kivizsgáló stáb a férfi minden szervét, azok méretét és működését is átvizsgálta. Újabb vérképet készítettek, és szövetmintát vettek bélnyálkahártyájáról

Miután biztossá vált, hogy Juscsenkot dioxinnal megmérgezték, a nemzetközi figyelem középpontjába került Ukrajna. Az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot az ukrán elnök egészségét illetően, és a mérgezési ügy további kivizsgálását szorgalmazza. Azt egyelőre még nem tudható, hogy mi lesz az elnök mérgezési ügyének a következménye, de valószínű egy megsemmisítő csapás lesz az ukrajnai választásokat elcsaló hatalomra. A sorozatos csalások miatt a lezajlott novemberi választások eredményeit megsemmisítették, az ukrán legfelsőbb bíróság a második fordulót december 26-ra írta ki.  • Hírek
  • Hírek