Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Korrupciós botrányba keveredett Kofi Annan fia

2005.03.23. 15:09
Hivatalos vizsgálatot folytat az amerikai kongresszus és egy független bizottság az Irakban zajlott "olajért élelmiszert" nevű ENSZ-porgram körüli korrupciós ügyet. Kojo Annan, az ENSZ-főtitkár fia konzultánsként dolgozott egy svájci cégnél, amikor az megbízást kapott az ENSZ-től.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár fia háromszázezer dollárt kapott egy olyan cégtől, amely részese volt az ENSZ által ellenőrzött, iraki "olajat élelmiszerért" programnak, írta szerdán a Financial Times.

Az "olajat élelmiszerért" program körüli korrupciós gyanú ügyében hivatalos vizsgálatot folytat az amerikai kongresszus és egy független bizottság is, amelyet Paul Volcker, az amerikai jegybank egykori elnöke vezet.

Kojo Annan, Kofi Annan ENSZ-főtitkár fia a Cotecna nevű, export-import ügyletek felügyeletével foglalkozó svájci cégnél dolgozott konzultánsként, amikor 1998-ban a vállalat megbízást kapott az ENSZ-től az "olajat élelmiszerért" program keretében Irakból importált cikkek eredetigazolására. A szerződés alapján a Cotecna évente tízmillió dollár bevételre tett szert.

Az ENSZ-főtitkár is tárgyalt a Cotecával

Kofi Annan és a Cotecna is határozottan cáfolja, hogy bármi nem helyénvaló történt volna. A Financial Times azonban feltárta, hogy a svájci cég vezetői többször tárgyaltak személyesen az ENSZ főtitkárával is; először három hónappal azelőtt, hogy a Cotecna megkapta az iraki megbízatást.

A vállalat a szövevényes elemzés szerint 1999 januárjától 2004 februárjáig havi 2500 dollárt fizetett Kojo Annannak, hivatalosan azért, hogy ne dolgozzon a konkurenciának. A Cotecna és Kojo Annan számlái közti közvetlen pénzforgalom összesen több mint háromszázezer dollárt tesz ki.

A cikk szerint a svájci cég fedezte 2000 augusztusáig Kojo Annan hivatalos kiadásait; kiegyenlítette például American Express hitelkártyájának teljes 1999-es egyenlegét, ami "bőven az öt számjegyű tartományban volt".

Korábban is gyanúba keveredett

Kojo Annan esetleges érintettségéről már tavaly nyáron cikkezett a brit sajtó. A Sunday Times júniusban azt írta, hogy az ENSZ-főtitkár fia igazgatói posztot töltött be egy nagy hatalmú volt szaúdi olajminiszter fiának a cégénél. Akkor is igazgató volt, amikor a cég egyik alvállalkozása 2001-ben egymillió hordó iraki olaj marokkói exportjára kötött szerződést, és opciót kapott további egymillió hordó eladására. A hatvanmillió dolláros ügylet bevétele valójában az ifjabb Annan által igazgatott szaúdi kötődésű céget illette a lap értesülése szerint.

Szaddámmal játszottak össze az ENSZ-tisztviselők?
Az 1996-ban indult program célja az lett volna, hogy Szaddám Huszein egykori iraki diktátor rezsimje ellenőrzött olajeladások bevételeiből termékeket - élelmiszert, gyógyszereket és egyéb alapellátási cikkeket - importáljon a szankciók lakossági hatásainak enyhítésére. Mind erősebb a gyanú azonban, hogy az ügyleteket korrupt módon irányították a Huszeinnel állítólag összejátszó illetékes ENSZ-tisztviselők.