Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Amerikaiakat öltek meg a tálibok Kabulban

2004.08.29. 23:31
Kabulban amerikai és afgán áldozatai voltak az autóba rejtett pokolgép okozta vasárnapi robbanásnak. Afganisztán délkeleti részén egy iskolánál kilenc gyermeket ölt meg egy másik robbanás.
Kabul központjában külföldi segélyszervezetek és egyéb külföldi intézmények, köztük az Interpol által használt épületnél robbant a pokolgép. Ezen a helyen az afganisztáni rendőrök kiképzésében részt vevő amerikaiak vesztették életüket és meghalt két afgán rendőr is. A legutóbbi hírek szerint heten vesztették életüket ezen a helyen. A detonáció közelében lévő épület valamint több, a helyszínen parkoló gépkocsi lángba borult, a környező házak ablakai betörtek. Hat afgán rendőr megsebesült a merényletben.

Tisztázatlan

A robbantás körülményei egyelőre nem tisztázottak. Az első jelentés szerint öngyilkos merénylet történt, amelyet az al-Dzsazíra nevű katari műholdas televízió beszámolója szerint a tálib szélsőségesek vállaltak magukra. A televízió későbbi híradásában a tálibok szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy a támadás végrehajtóinak sikerült elmenekülniük a helyszínről. A szóvivő közölte: megölték Afganisztán több ellenségét. Elmondta, hogy az amerikaiak voltak a támadás célpontjai és hozzátette: az országban állomásozó katonákat ugyanúgy betolakodóknak tekintik, mint annak idején a szovjeteket.

Paktia tartományban, Afganisztán délkeleti részén egy iszlám vallási iskolában is pokolgép robbant. Itt négy gyermek, öt serdülő és egy felnőtt halt meg - közölte az amerikai hadsereg szóvivője és azt megerősítették helyi források is. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan hányan sebesültek meg ezen a helyen.