Auguszta
-3 °C
2 °C

Kommandósrohammal vetettek véget a nalcsiki harcoknak

2005.10.14. 11:02
A túszok kiszabadításával véget értek az utcai harcok Kabard-Balkárföld fővárosában. A Nalcsikot lerohanó százötven csecsen szeparatista maradéka egy ajándékboltban és egy rendőrörsön barikádozta el magát túszokat ejtve. A harcokban legalább nyolcvanöten életüket vesztették.

Két épületet lerohanva hét túszt szabadítottak ki az orosz belügyi alakulatok Kabard-Balkárföld fővárosában. Az akcióban legalább tizenegy muzulmán szélsőségest megöltek. Nalcsikot csütörtökön rohanta le százötven csecsenpárti fegyveres. A támadók az orosz belügyminisztérium épületei mellett a repülőteret, egy iskolát és egy óvodát is lerohantak. A harcokban legalább hatvan támadó, tucatnyi rendőr és civil vesztette életét.

Túszt az ajándékboltból

A reggel indult támadást délutánra visszaverték a belügyi alakulatok, de a szélsőségesek két helyen is túszokat ejtve barikádozták el magukat. A belügyi kommandósok péntek reggel szabadítottak ki két fogva tartott nőt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat nalcsiki központjával szemközti ajándékboltból.

Előzőleg biztonsági egységek kiszabadították a nalcsiki 3-as számú rendőrállomáson túszul ejtett öt rendőrt és megölték nyolc fogvatartójukat. Médiajelentések szerint a gerillák nagyobb része egy mikrobuszon megpróbálta elhagyni Nalcsikot, de az őket követő rendőrök egy útkereszteződésben feltartóztatták és megölték őket. Ezután kommandósok megrohamozták az épületet, megölve a bennmaradt terroristákat és kiszabadítva a túszokat.

Kétezren százötven ellen

Előző nap mintegy 150 muszlim gerilla összehangolt támadásokat hajtott végre nalcsiki belügyi, biztonsági és katonai épületek ellen, de visszaverték őket, eltekintve a 3-as rendőrállomástól.

A hatóságok szerint a gerillák a helyi Jarmúk iszlám fundamentalista közösséghez tartoztak, de a csecsen szeparatisták weboldalukon azt közölték, hogy ezek az ő modzsahedjeik oldalán harcoltak.

Putyin orosz elnök ostromot rendelt el a város ellen, a százötven támadóval 1 500 rendőr és 500 kommandós vette fel a harcot.