Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Túszokat ejtettek az iszlám szélsőségesek Oroszországban

2005.10.13. 13:48
Egy óvodát és egy iskolát is elfoglaltak a dél-oroszországi Nalcsikban összehangolt támadást kezdő muzulmán szélsőségesek. Az utcai harcokban hatvannál is többen vesztették életüket. Délutánra már csak kilenc fegyveres folytatta az ellenállást.

Kora estére két tűzfészek maradt még Nalcsikban, a kabard- és balkárföldi fővárosban, ahová reggel hatoltak be szélsőséges iszlámista fegyveresek. Hét fegyveres - köztük két sebesült - folytatja az ellenállást abban a rendőrségi épületben, ahol néhány órával korábban túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat, ketten pedig a városközpontban egy üzletbe vették be magukat - közölte a helyszínen csütörtökön Vlagyimir Kolesznyikov orosz főügyészhelyettes. Kolesznyikov szerint péntek reggelre "teljes mértékben normalizálódni fog a helyzet" Nalcsikban.

A moszkvai vnukovói repülőtér közölte: hamarosan ismét megindul a forgalom a Nalcsiki repülőtéren, ahol délelőtt szintén harcok folytak, és Moszkvából a menetrend szerint 19.15-kor (közép-európai idő szerint 17.15-kor) indítják a napi nalcsiki járatot.

Túszejtés

Egyidejű támadásokat hajtottak végre belügyi és belbiztonsági szervek épületei ellen muzulmán szélsőségesek a dél-oroszországi Kabard-Balkárföld fővárosában, Nalcsikban. Az orosz belügy fegyveresei körbezárták a várost, ahol több helyen is utcai harcok folynak.

A támadók délután túszokat ejtettek egy rendőrségi épületben. Vlagyimir Putyin orosz elnök a város blokádjára és a támadók lelövésére adott parancsot.

Az orosz belügyminiszter helyettese szerint nyolcvan fegyveres támadt Nalcsikra, közülük ötvenet már megöltek. Alekszandr Csekalin szerint a gerillák azért támadták meg a belügyi és biztonsági erők nalcsiki épületeit, hogy elvonják az orosz erőket a város határában körülzárt tízfős gerillacsoportról, amelyben a nagy, talán a legnagyobb gerillavezérek egyike volt.

A támadásért csecsen szeparatisták vállalták a felelősséget. A szakadárok honlapján, a Kavkazcenteren megjelent közlemény szerint "a Csecsen Köztársaság Fegyveres Erőihez tartozó Kaukázusi Front erői hatoltak be, köztük a kabard-balkárföldi Jarmúk iszlám közösség csapásmérő osztagai".

Iskolára, óvodára támadtak

A városban hat helyen folytak utcai harcok, a terroristák déután még két gócban tartották magukat. A támadók egy iskolát is megtámadták, az épületből fekete füst gomolyog, az udvaron kétségbeesett szülők keresik gyerekeiket, jelentette az AP az iskola egyik tanárára hivatkozva. A jelentések szerint egy óvodát is támadás ért. A Kreml az iskola és az óvoda elleni támadást is tagadja.

A hivatalos hatóságok ugyanakkor elismerték, hogy a belügyminisztérium több épületét és a város repterét is támadás érte. A reggel óta tartó utcai harcokban mintegy ötven támadó és tucatnyi civil vesztette életét, közölte Kabard-Balkárföld elnöke, Arszen Kanokov. Az Eho Moszkvi értesülései szerint rendőrök is életüket vesztették. Hírügynökségi jelentések szerint a belügyminisztérium egyik nalcsiki épülete lángokban áll.

Az Interfax hírügynökség szerint szerdán az iszlám legszélsőségesebb ágához tartozó vahabita fegyvereseket fogtak el Kabard-Balkárföldön. A hírügynökség szerint ez adhatott okot a csütörtök reggeli támadásra. Kabard-Balkárföld Oszétia szomszédságában van, Beszlan, ahol egy iskola elfoglalása után háromszáznál is többen vesztették életüket, alig száz kilométerre van Nalcsiktól.

Ismét Bászájev halálhírét keltették az orosz médiában

Samil Bászájev, csecsen szélsőséges gerillavezér halálhírét költötték csütörtök este az orosz médiában, de a főügyészség és a vezérkar nyomban cáfolta. A Gazeta.ru internetes lap úgy értesült, hogy Kabard-Balkárföldön megölték Bászájevet, csak éppen az információ még titkos, mert holttestét még nem azonosították.

A Csecsenszkoje Obscsesztvo (Csecsen Társadalom) című lap a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kabard-balkárföldi részlegénél olyan információra tett szert, amely szerint a Baszájev vezette gerillacsoport a nalcsiki repülőtér elfoglalását tervezte, hogy elraboljon egy katonai repülőgépet, de a kísérlet nem sikerült, és a csoportot körülzárták. Ezért egy másik nagy gerillacsoport támadást indított a rendőri, katonai és biztonsági erők számos nalcsiki épülete ellen, hogy elvonja róluk a figyelmet.

Alekszandr Csekalin orosz belügyminiszter-helyettes ugyancsak azt mondta Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy a gerillák azért támadták meg a nalcsiki stratégiai célpontokat, mert el akarták vonni az erőket a város határában körülzárt tízfős gerillacsoportról, amelyben a nagy, talán a legnagyobb vezérek egyike volt.

Ezen kívül a duma biztonsági bizottságának alelnöke napközben olyan értesülést osztott meg az Eho Moszkvi rádióval, amely szerint Bászájev a napokban Kabard-Balkárföldön járt. Mindamellett Vlagyimir Kolesznyikov főügyészhelyettes és Jurij Balujevszkij vezérkari főnök egyaránt hangsúlyozta, hogy nincs tudomásuk Bászájev kabard-balkárföldi jelenlétéről, még kevésbé megöléséről.

Kolesznyikov szerint a kabard-balkárföldi támadást két helyi gerilla, Anzor Asztyemirov és Iljasz Gorcshanov szervezte, akik a múlt év végén már irányítottak egy fegyverzsákmányoló rajtaütést egy drogüldöző poszt ellen. Csekalin és Balujevszkij csütörtök este megerősítette, hogy a biztonsági erők már ötven gerillát öltek meg Nalcsikban.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft