Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Öt békefenntartó halála Kabulban

2002.03.06. 18:45
Két német és három dán katona halt meg Kabul közelében egy hadianyag megsemmisítő akció során. Schröder német kancellár együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.
A hétfőn életüket vesztett amerikai katonák után immár európai halottai is vannak az afganisztáni békefenntartó erőknek: szerdán egy Kabul közelében végzett hadianyag-megsemmisítő akció során életét vesztette két német és három dán katona. Mint a tragikus esemény alkalmából tartott berlini sajtóértekezleten a német hadsereg főszemlézője hangsúlyozta, az öt személy nem katonai művelet során, hanem baleset következtében halt meg. Harald Kujat közlése szerint egységük a németek kabuli táborától mintegy öt kilométerre fekvő speciális telepen kívánt megsemmisíteni (azaz biztonságos körülmények között felrobbantani) két, orosz gyártmányú SA-3 típusú föld-levegő rakétát.

Idő előtti detonáció okozta a tragédiát

Ennek során az egyik rakéta "idő előtt detonált", így a katonák nem tudtak kellő távolságban fedezékbe vonulni a robbantás színhelyétől. A halottak mellett hét - részben súlyos - sebesültet is követelt a baleset. A Bundeswehr főszemlézője közölte: legjobb tudomása szerint a hadianyag-megsemmisítés során a katonák betartották a biztonsági előírásokat. A két német halottat haladéktalanul Németországba fogják szállítani, és - amennyiben orvosi ellátásuk szükségessé teszi - ugyanez történik a német sebesültekkel is - közölte Kujat. A ZDF televízió értesülése szerint a hét sérült közül háromnak az állapota súlyos, ketten-ketten közepes, illetve könnyű sérülést szenvedtek. Valamennyiüket a kabuli tábori kórházban ápolják

Schröder együttérzéséről biztosítota a hozzátartozókatt

A tragikus hír hallatán Rudolf Scharping német védelmi miniszter megszakította külföldi útját, és visszaindult Berlinbe. A német kancellár szerdán délután megdöbbenését fejezte ki a Kabul közelében bekövetkezett tragikus baleset kapcsán. Gerhard Schröder a kancellári hivatalban tartott rövid tájékoztatóján teljes együttérzését fejezte ki az elhunytak és sebesültek hozzátartozóinak. Egyúttal meggyőződésének adott hangot, hogy a sebesültek a lehető legjobb orvosi ellátásban részesülnek, és mielőbb felépülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!