Mátyás
-6 °C
1 °C

Támadás Kabul ellen

2001.10.12. 08:00
Újabb bevetésben támadták Kabult az amerikai harci repülők péntekre virradóra, a csütörtök esti légitámadás után néhány órával. Négy nagy robbanás hallatszott Kabul külvárosai felől, s valószínűleg rakéták is becsapódtak, mert olyankor is észlelték a robbanásokat, amikor nem volt repülő a város felett. Eközben az FBI nyilvánosságra hozta legújabb figyelmeztetését, miszerint néhány napon belül újabb terrortámadások várhatók.
Az amerikai vadászgépek péntekre virradóra újabb támadásokat intéztek Kabul ellen. Helyi idő szerint hajnali 3 óra körül tüzet nyitottak a tálibok légvédelmi ütegei, majd négy nagy robbanás hallatszott Kabul külvárosai felől.

Néhány perc múlva ismét repülők zaját lehetett hallani, majd újabb robbanásokat. Valószínűleg rakéták is becsapódtak, hisz olyankor is hallatszottak robbanások, amikor nem volt repülő a város felett. Összesen 14 nagy robbanást lehetett hallani: 2-3 robbanás a városközpont közelében volt, a többi távolabb.

Eközben az FBI bejelentette: elképzelhetőnek tartják, hogy néhány napon belül újabb terrortámadások várhatóak, az eddigieknél is nagyobb valószínűséggel, akár az Egyesült Államok területén, akár külföldön, amerikai érdekeltségek ellen. A szövetségi nyomozó hatóságok ismételten felszólították a helyi rendfenntartó szerveket, hogy fokozott éberséggel figyeljenek a legapróbb gyanús jelekre. Illetékesek szerint szeptember 11. óta már 5-6 alkalommal kibocsátottak ilyen tartalmú figyelmeztetést az érintett rendészeti szerveknek, de ez a mostani volt az első olyan alkalom, hogy a riasztás tényét a közvéleménynek is tudomására hozták.