Szabolcs
20 °C
35 °C

Negyven emberrel végzett az öngyilkos merénylő

2008.07.07. 08:16
Hosszú sor kígyózott India afganisztáni nagykövetsége előtt, amikor egy emberi bomba felrobbantotta magát. Hogy miképp történt az eset, arról szórnak a vélemények: egyesek szerint autó, mások szerint gyalog érkezett a merénylő: Egy biztos, negyven halott maradt a helyszínen.

Öngyilkos merényletben életét vesztette negyven ember hétfőn India kabuli nagykövetségénél, további száznegyven pedig megsebesült, közölték afgán tisztségviselők és médiumok.

Egy rendőrtiszt szerint a merénylő a maga vezette gépkocsit robbantotta fel, egy szemtanú azonban azt állította: a támadó gyalogosan ment oda, és a pokolgép a testére volt erősítve.

Az eset a reggeli csúcsforgalom idején történt az indiai nagykövetség előtt, ahol sokan álltak sorba vízumért. (A széles, fasor övezte utcán a külképviselettel szemben van a belügyminisztérium épülete.) "Az áldozatok nagy része a követség előtt vízumra várakozó afganisztáni volt. Az indiai külügyminisztérium szerint a támadásban az épület előtt őrségben álló két indiai katona is életét vesztette, ahogy a védelmi attasé is. A nagykövetnek nem esett bántódása. Az indiai védelmi minisztérium külön gépet küld a halottak és sebesültek hazaszállítására.

"

Számos gépkocsi megrongálódott, s bár az indonéz nagykövetség nem volt célpontja a merényletnek, de közel volt a robbanáshoz, így ez az épület is erősen megsínylette a detonációt. (Hivatalos források szerint két indonéz diplomata is megsérült a merénylet során.) A robbanás erejét mutatja, hogy több száz méterrel messzebb is megrepedtek az épületek ablakai, és a detonációt a helyszíntől több kilométerre is lehetett hallani a városban.

Az afgán kormány ellen évek óta fegyveres harcot folytató, elsősorban Afganisztán déli részén aktív muzulmán fundamentalista tálibok az elmúlt két évben Kabulban is több öngyilkos merényletet követtek el. Az eddigi adatok alapján ez volt a legtöbb áldozatot követelő merénylet Kabulban a tálib rendszer 2001-es bukása óta