Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Elállt a vádalkutól az izraeli exelnök

2008.04.08. 18:09
A volt izraeli elnökm vádalkut kötött a hatóságokkal, így elkerülhetné az esetleges büntetést szexuális zaklatási ügyében. De jogászai most meggyőzték, ne valljon be semmit, mert nincs elég bizonyíték ellene.

Mose Kacav volt izraeli államfő kedden elállt attól a korábban elfogadott vádalkutól, amelynek értelmében bűnösnek vallotta volna magát szexuális vétségekben, hogy cserében elkerülhesse a börtönbüntetést.

A volt államfő tavaly júniusban, nem sokkal hétéves mandátuma lejárta előtt kényszerült lemondani, miután négy korábbi női beosztottja beperelte nemi bűncselekményekért, köztük erőszakért, zaklatásért és szeméremsértésért. Botrányos távozása után a Nobel-békedíjas Simon Peresz, az izraeli politika veteránja került a posztra.

A 62 éves Kacav, aki kedden feleségével az oldalán jelent meg az illetékes jeruzsálemi bíróság előtt, azzal magyarázta váratlan lépését, hogy tisztára akarja mosni a nevét. Ezzel azonban kockázatos játékba kezdett. A vádalku keretében ugyanis az ügyészek ejtették volna a legsúlyosabb vádakat - köztük a nemi erőszak vádját -, amelyekért akár 20 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. Kacav a vádalku keretében elismerte azt is, hogy az eljárás során hamis vallomásra próbált rábírni tanúkat.

"Mose Kacav lelkiismereti döntést hozott, tudatában az összes lehetséges következménynek" - magyarázta egyik ügyvédje, Avigdor Feldman. Kacav ügye nagy felháborodást keltett Izraelben, ahol a csupán formális jogkörrel felruházott elnöki poszt betöltőire úgy tekintettek eddig, mint a nemzet erkölcsi iránytűjére. Az állítás, hogy pozíciójával visszaélve, ráerőszakolta magát a környezetében dolgozó nőkre, a legsúlyosabb vád volt, amelyet izraeli vezetővel szemben valaha felhoztak. Ügye egyben az első eset, hogy egy izraeli elnököt (akár mandátuma lejárta után is) bíróság elé állítanak.

Emberi jogi és nőjogi csoportok tiltakoztak a legfelsőbb bíróság által február végén jóváhagyott vádalku ellen, amelynek keretében Kacav ellen csak az enyhébb - legfeljebb felfüggesztett börtönbüntetéssel és kártérítési kötelezettséggel büntethető - vádakat tartották volna fenn. Kacav mindeddig azt hangoztatta, hogy nem követett el semmilyen visszaélést, s hogy egy politikai összeesküvés áldozata lett, s ezt az álláspontját most is fenntartja.

Avigdor Feldman az ügy keddi fordulatának magyarázataként elmondta még: a volt elnök azután állt el a vádalkutól, hogy a védelmén dolgozó jogászcsapat meggyőzte őt: a vád képviselőinek nincs elég bizonyítéka ahhoz, hogy elítéljék. "Meggyőződésünk szerint Mose Kacav a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ártatlan, még abban a kisebb súlyú vádpontban is, amely a vádalku alapjául szolgált" - mondta.

Meni Mazuz főügyésznek most arról kell döntenie, hogy újabb vádemelést indítványoz-e a volt államfővel szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!