Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ikertandem Lengyelország élén

2006.07.10. 13:12
Kiszorultak a mérsékeltek a lengyel kormányból. Marcinkiewicz miniszterelnök váratlan múlt heti lemondása után az államfő ikertestvére, a szélsőségessége ellenére a kormányban mérsékeltnek számító PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski lett Lengyelország kormányfője.

Hétfőtől hivatalosan is Jaroslaw Kaczynski, a kormány fő erejét adó Jog és Igazság Párt (PiS) elnöke a lengyel miniszterelnök, azaz mégiscsak ikertandem fogja vezetni Lengyelországot, hiszen Kaczinskyt ikertestvére, Lech Kaczinsky köztársasági elnök nevezi ki.

A családi hatalomátvételt Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök váratlan múlt heti lemondása készítette elő. Marcinkiewiczet eredetileg azért kérték fel miniszterelnöknek, hogy ne egy család adja az állam- és a kormányfőt.


az új kormányfő, Jaroslaw Kaczynski és az államfő, Lech Kaczynski

Elszaporodtak a szélsőjobboldaliak

Marcinkiewicz az inkább szélsőjobboldalinak számító, de még önmagánál is szélsőségesebb pártokkal együtt kormányzó PiS liberális szárnyához tartozott, távozása megrendítheti az üzleti körök bizalmát. Hiszen Kaczinskyékhez inkább a zászlólengető populizmus és az akutt euro- és globalizációfóbia áll közelebb. "Lengyelország most még idegengyűlölőbb, még Európa-ellenesebb és még szélsőségesebb hellyé vált" - jelentette ki a tavalyi választások előtt a PiS stratégiai szövetségesének tűnő, de a Kaczynski testvérek hatalomvágyától és szélsőségességétől megrettent, amúgy konzervatív jobboldali Polgári Platform egyik vezetője, Bronislaw Komorowski az AP-nek.

Marcinkiewicz lemondása immár tisztán jelzi a PiS belső válságát. Az antiszemita, idegengyülölő, szkinhedeket pátyolgató, ultraklerikális Lengyel Családok Ligájával és a magát baloldalinak valló, valójában szélsőségesen idegenellenes, populista Önvédelemmel kötött koalíció kiverte a PiS mérsékeltjeinél a biztosítékot.

Megsértődött a krumpli

Ezért távozott a kormányból márciusban Stefan Meller külügyminiszter, de a kormány sorsát a pénzügyminiszter, a Polgári Platformtól igazolt Zyta Gilowska elleni ügynökvád és a miniszter megbuktatása jelentette.

A formális okot a szakításra azonban mégis egy júniusi incidens adta. Lech Kaczynski sértődötten mondott le egy németországi hármas csúcstalálkozót Chirac francia elnökkel és Merkel német kancellárral, mert egy német lapban "krumplinak" nevezték. A sértődékeny államfőt ezután nyolc egykori lengyel külügyminiszter, köztük Meller nevezte alkalmatlannak a posztra. Viszontválaszában Kaczynski a nemzeti büszkeséget kérte számon a volt külügyéreken.