Jenő
-3 °C
6 °C

Ikertandem Lengyelország élén

2006.07.10. 13:12
Kiszorultak a mérsékeltek a lengyel kormányból. Marcinkiewicz miniszterelnök váratlan múlt heti lemondása után az államfő ikertestvére, a szélsőségessége ellenére a kormányban mérsékeltnek számító PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski lett Lengyelország kormányfője.

Hétfőtől hivatalosan is Jaroslaw Kaczynski, a kormány fő erejét adó Jog és Igazság Párt (PiS) elnöke a lengyel miniszterelnök, azaz mégiscsak ikertandem fogja vezetni Lengyelországot, hiszen Kaczinskyt ikertestvére, Lech Kaczinsky köztársasági elnök nevezi ki.

A családi hatalomátvételt Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök váratlan múlt heti lemondása készítette elő. Marcinkiewiczet eredetileg azért kérték fel miniszterelnöknek, hogy ne egy család adja az állam- és a kormányfőt.


az új kormányfő, Jaroslaw Kaczynski és az államfő, Lech Kaczynski

Elszaporodtak a szélsőjobboldaliak

Marcinkiewicz az inkább szélsőjobboldalinak számító, de még önmagánál is szélsőségesebb pártokkal együtt kormányzó PiS liberális szárnyához tartozott, távozása megrendítheti az üzleti körök bizalmát. Hiszen Kaczinskyékhez inkább a zászlólengető populizmus és az akutt euro- és globalizációfóbia áll közelebb. "Lengyelország most még idegengyűlölőbb, még Európa-ellenesebb és még szélsőségesebb hellyé vált" - jelentette ki a tavalyi választások előtt a PiS stratégiai szövetségesének tűnő, de a Kaczynski testvérek hatalomvágyától és szélsőségességétől megrettent, amúgy konzervatív jobboldali Polgári Platform egyik vezetője, Bronislaw Komorowski az AP-nek.

Marcinkiewicz lemondása immár tisztán jelzi a PiS belső válságát. Az antiszemita, idegengyülölő, szkinhedeket pátyolgató, ultraklerikális Lengyel Családok Ligájával és a magát baloldalinak valló, valójában szélsőségesen idegenellenes, populista Önvédelemmel kötött koalíció kiverte a PiS mérsékeltjeinél a biztosítékot.

Megsértődött a krumpli

Ezért távozott a kormányból márciusban Stefan Meller külügyminiszter, de a kormány sorsát a pénzügyminiszter, a Polgári Platformtól igazolt Zyta Gilowska elleni ügynökvád és a miniszter megbuktatása jelentette.

A formális okot a szakításra azonban mégis egy júniusi incidens adta. Lech Kaczynski sértődötten mondott le egy németországi hármas csúcstalálkozót Chirac francia elnökkel és Merkel német kancellárral, mert egy német lapban "krumplinak" nevezték. A sértődékeny államfőt ezután nyolc egykori lengyel külügyminiszter, köztük Meller nevezte alkalmatlannak a posztra. Viszontválaszában Kaczynski a nemzeti büszkeséget kérte számon a volt külügyéreken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?