Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Káderbotrány az EU-ban?

2002.05.17. 15:22
Az Európai Parlament néhány képviselője szerint az Európai Bizottság és Spanyolország titkos alkut kötött. Brüsszel ezért menesztette a Bizottság spanyolok által nem kívánatosnak tartott halászati főigazgatóját, cserébe Spanyolország elállt attól a követelésétől, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság székhelye Barcelonában legyen.
Az Európai Parlament halászati bizottságának zöld párti képviselője szerint az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi és a spanyol kormányfő, Jose Maria Aznar megegyezett abban, hogy a spanyolok az olaszországi Pármát támogatják az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság székhelyeként, és elállnak attól az igényüktől, hogy a hatóság otthona Barcelonában legyen. Patricia McKenna szerint a spanyolok cserébe azt kérték, hogy a Bizottság menessze halászati főigazgatóját, a dán Steffen Smidtet - írja a European Voice. Mint ismert, az élelmiszerügyi hatóság helyszínének kijelöléséről a decemberi laekeni csúcs nem tudott döntést hozni. A szóba jövő városok: Párma, Barcelona és Helsinki.

Bizonyító erejű levélváltás?

Állítólag a dán eurokratának azért kellett távozni posztjáról, mert a halászati politikára vonatkozó reformtervét Madrid élesen ellenezte. További feltételezések szerint a spanyol kormány arra utasította a Bizottság spanyol alelnökét, Loyola de Palacio asszonyt, hogy akadályozza meg a halászati politika tervezett reformját. A spanyol befolyásolás gyanúját állítólag több levélváltás is alátámasztja, ezek de Palacio és a mezőgazdasági biztos, Franz Fischler, illetve a spanyol hatóságok és Fischler között történtek. Ha a vádak bebizonyosodnak, akkor Spanyolország megsértette az EU Szerződését, amely kizárja, hogy a tagállamok befolyást gyakoroljanak a Bizottságra. (A biztosok ugyanakkor nem fogadhatnak el utasítást a tagállamoktól.)

Botrányszag a levegőben

Az Európai Parlament mindamellett már elindította vizsgálatát: a testület plenáris ülése és a különböző szakbizottságok napirendre tűzték a halászati reform vitatott elképzelésének és Smidt hirtelen leváltásának kérdését.

Várható, hogy az ügy tárgyalását az egész európai közvélemény élénk érdeklődése kíséri majd, a média legalábbis mindent meg fog tenni ennek érdekében, hiszen láthatóan már most erős botrányszagot érez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!