Krisztina
18 °C
24 °C

Szexuális zaklatásra panaszkodik minden ötödik kadétlány

2003.08.31. 17:30
Közel minden ötödik kadétlány azt állítja, hogy már szexuálisan zaklatták az amerikai légierő Colorado Springs-i akadémiáján. A panasztevőket állítólag megfenyegették.
Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre csak előzetes adatokat hozott nyilvánosságra a felmérésből, ám ezekből is az derül ki: csaknem minden ötödik kadétlányt szexuálisan zaklattak a Colorado Springs- akadémián. A légerő iskoláját vezető Johnny Weida dandártábornok beszédében elismerte, hogy komoly problémáról van szó, és mindent megtesznek az ügyek kivizsgálása érdekében. Weida hozzátette: a mulasztások miatt csorbult az iskola hírneve, és nem a sajtó nagyította fel az eseteket, jelentette az AP.

Fenyegetés

A felmérés része volt a Pentagon által indított átfogó vizsgálatnak, amely azt hivatott megállapítani: az akadémia vezetősége hogyan kezelte a panaszokat. Több kadétlány korábban azt állította, hogy megfenyegették őket, miután bejelentést tettek. A kérdőíven a szexuális zaklatás fogalma a "nem kívánt érintéstől" a nemi erőszakig mindent magába foglalt.

Új módszerek

Az 579 megkérdezettből 109 nő állította, hogy már molesztálták. Az esetek 89 százalékában a zaklató egy másik kadét volt. Az adatok szerint a rangidős kadétnők 11 százaléka, az újoncoknak pedig 3 százaléka szenvedett el nemi erőszakot az akadémiára történt beiratkozásuk óta. A számok egybevágnak azokkal, amelyek a légierő titkára, James Roche vizsgálatában is szerepeltek az 1996-2002-ig (kivéve 1999) terjedő időszakban. Ennek ellenére megpróbálták bagatellizálni az eredményeket, mert azok "nem tudományos módszereken alapultak". Roche azonban figyelmeztette az akadémia vezetőit a problémákra, és rendszeres jelentések készítése mellett egy új vizsgálati módszer kidolgozására is utasítást adott.