Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Kadhafi fia interjút adott a CNN-nek

2003.07.21. 23:36
Azt akarjuk, hogy a Pepsi Cola és a Coca Cola meghonosodjon Líbiában" - jelentette ki Kadhafi elnök fia az amerikai hírtelevízión sugárzott beszélgetésben.
Líbia konstruktív kapcsolatokat és termékeny együttműködést kíván kialakítani az Egyesült Államokkal - jelentette ki a CNN hírtelevíziónak Szaif al-Iszlam Kadhafi, Moamer Kadhafi líbiai elnök legidősebb fia.

A Londonban tartózkodó ifjabb Kadhafi első ízben nyilatkozott egy amerikai televíziós állomásnak, utalva arra is, hogy országa - mint fogalmazott - hamarosan kifizeti a kártérítést a skóciai Lockerbie felett 1988-ban szerencsétlenül járt PanAm utasszállító repülőgép több mint 200 áldozata hozzátartozóinak.

Ez utóbbival összefüggésben Szaif Kadhafi azt hangoztatta, hogy Líbia ártatlannak tartja magát, szavai szerint semmi köze a tragédiához. Ennek ellenére felelős állam, betartja kötelezettségeit, s elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsa erre vonatkozó határozatát és az utasszállító repülőgép katasztrófáját vizsgáló bíróság ítéletét. Ennek megfelelően kifizeti az előirányzott 2,7 milliárd dolláros kártérítést.

Kadhafi elnök fia azt hangoztatta, hogy országa nem akar több konfrontációt, sem agressziót, nem akar harcolni senki ellen. A líbiai nép gyümölcsöző kapcsolatokat akar az amerikaiakkal, azt akarja, hogy minél több amerikai látogasson el Líbiába. "Befektetni akarunk a New York-i tőzsdén, azt akarjuk, hogy a Pepsi Cola és a Coca Cola meghonosodjon Líbiában" - jelentette ki.

Szaif Kadhafi cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint hazája tömegpusztító fegyverekkel rendelkezne. Cáfolta azt is, hogy Líbia a közelmúltban fejlett haditechnológiát kapott volna az Oroszországtól. Tripoli - mint hangoztatta - aláírta a tömegpusztító fegyverek birtoklását tiltó konvenciókat, kész alávetni magát mindenfajta nemzetközi ellenőrzésnek, s minden más, az átláthatóságot biztosító eljárásnak. "Pénzünket ehelyett arra akarjuk költeni, hogy korszerűsítsük a gazdaságot és az infrastruktúrát" - fogalmazott a líbiai elnök fia, hangoztatva, hogy országa és az Egyesült Államok nem ellenségek többé.