Vilhelmina
10 °C
21 °C

Elismerték a bolgár ápolók kínzását

2007.08.09. 16:21
A líbiai elnök fia elismerte, hogy megkínozták a bolgár ápolónőket. A foglyok az EU közbenjárására nyolc év után szabadultak.

"Elektrosokkal kínozták és azzal fenyegették őket, hogy családjuknak is baja esik" - mondta az al-Dzsazíra televíziónak Szeif al-Iszlám Kadhafi, a Líbiát irányító Moammer Kadhafi fia. A beismerés arra az öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra vonatkozik, akik július végén szabadultak líbiai börtönükből. Az egészségügyi dolgozókat nyolc évig tartották fogva. Azzal vádolták őket, hogy több mint 400 gyermeket fertőztek meg HIV-vírussal, a gyógyíthatatlan AIDS kórkozójával.

A kínzásokról a foglyok közül többen is részletesen beszámoltak szabadulásuk óta. A kínzásokkal beismerő vallomásra igyekeztek kényszeríteni az orvost és az ápolónőket. Az EU és Líbia megegyezése értelmében július 24-én adták ki őket Bulgáriának. Korábban halálra, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték őket az észak-afrikai országban. Fogságuk annak ellenére is folytatódott, hogy nemzetközi szakértők megállapították, hogy a gyerekek még érkezésük előtt fertőződtek meg a halálos kórral.

Mostani nyilatkozatában ifjabb Kadhafi elismerte, hogy a gyerekek némelyike a külföldiek érkezése előtt, illetve letartóztatásuk után fertőződött meg. "Katasztrofális, tragikus hanyagság volt, de szándékosság nem" - mondta a líbiai hatóságok eljárásáról. Korábban egy líbiai bíróság úgy foglalt állást, hogy nem kínozták meg a vádlottakat. A Kadhafi-fiú már korábban is a jó rendőrt játszotta az ügyben. Januárban ő ígérte meg először, hogy nem végzik ki a hat fogvatartottat.