Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Az al-Kaida támadta meg az ENSZ-központot?

2003.08.25. 12:32
A világszervezet az amerikai külügyminisztérium csúf arculatának megszépítésére szolgál - írja abban a levelében az al-Kaida, melyet egy arab internetes újsághoz juttattak el. A múlt heti véres merényletben legalább 22 ember meghalt, köztük az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja.
Az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat vállalta a bagdadi ENSZ-központ elleni merényletet. Ezt az al-Haját című arab újság jelentette hétfőn internetes honlapján, arra hivatkozva, hogy birtokában van egy ilyen értelmű levélnek a másolata. A levelet az Abu Háfiz el-Maszri terrorcsoport írta alá. Ez része az al-Kaidának.

Az arab újság által ismertetett közlés szerint a terroristák azért hajtották végre a múlt hét keddjén a merényletet, hogy ezzel "megleckéztessék az ENSZ-et, amely az iszlám ellen tevékenykedik, és csupán "az amerikai külügyminisztérium csúf arculatának megszépítésére szolgál" - idézi a dpa. A véres merényletben életét vesztette Sergio Vieira de Mello, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, valamint legkevesebb 22 más személy. A terrorcsoport de Mellót "George Bush amerikai elnök barátjaként, valamint az amerikaiak első számú ENSZ-beli embereként" említi, akinek "a washingtoni kormány óhajának megfelelően Kofi Annan ENSZ-főtitkár örökében kellett volna lépnie". A brazil ENSZ-diplomata ezenkívül "az iszlám ellen harcoló keresztesek közül való volt" - olvasható a levélben.

A terroristák végül az al-Haját által ismertetett levelükben arra hivatkoznak, hogy a merénylők, vagyis "a muzulmán hit szent harcosai" támadásuk során arra törekedtek, hogy minél kevesebb ártatlan polgári személy halálát okozzák".