Gusztáv
-4 °C
1 °C

Keresztény-muzulmán összecsapás Kairóban

2004.12.09. 07:25
Állítólag erőszakkal kényszerítettek a muzulmán hit felvételére egy kopt keresztény nőt. Bár a hírt cáfolták, mégis több ezer keresztény szállta meg a kairói kopt székesegyház épületegyüttesét, ahol végül a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.
Több ezer keresztény szállta meg a kairói kopt székesegyház épületegyüttesét, tiltakozásul amiatt, hogy egy keresztény nőt a hivatali főnöke állítólag erővel kényszerített a muzulmán hit felvételére.

A tüntetők botokkal és kövekkel támadtak szerdán a rendőrökre, az összecsapások során legkevesebb harminc személy - közöttük 21 rendőr - megsebesült.

A rendőrség körülzárta az épületegyüttest és lezárta a környező utcákat.

A tüntetés vasárnap kezdődött a székesegyháznál, amikor híre ment, hogy a Kairótól 135 kilométere északra fekvő Abu-el-Matamír település kopt lelkészének feleségét hivatali főnöke az iszlám vallás felvételére kényszerítette. Egy biztonsági illetékes közlése szerint az asszony Kairóban él, és önként vette fel az iszlám hitet, a koptok között viszont az hír terjedt el, hogy a helyi hatóságok közreműködésével rabolták és el hurcolták a nőt Kairóba.

A Vatani kopt újság szerkesztője, Juszef Szidhom azzal vádolta meg a kormányt és a helyi hatóságokat, hogy szemet hunynak azon esetek fölött, amikor erővel kényszerítenek keresztényeket a muszlim hit felvételére.

Az egyiptomi keresztények és a muzulmánok általában békében élnek egymással, de a koptok képviselete számarányukhoz képest alacsony az államigazgatás alsóbb szintjein. Gyakran panaszkodnak arra, hogy munkavállaláskor hátrányos megkülönböztetésben van részük és korlátozzák templomépítéseiket.