Eleonóra
-1 °C
2 °C

Brutálisan szétvertek egy menekülttábort Kairóban

2005.12.30. 11:31
Rohamrendőrök vertek szét egy Kairóban felállított, szudániakból álló menekülttábort. A roham előtt megpróbálták mrávenni a 2000-3000 fős tömeget, hogy távozzanak, de az emberek állítólag rájuk támadtak. Az áldozatok közt van egy négyéves kislány is.
Tíz szudáni bevándorló halt meg Kairóban péntek hajnalban azután, hogy rendőrök próbálták meg felszámolni az egyiptomi főváros egyik parkjában létrehozott menekülttábort, közölte pénteken az egyiptomi belügyminisztérium. A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrök előbb megpróbálták meggyőzni a - mintegy 2000-3500 fős - tömeget, hogy távozzon, de az emberek rájuk támadtak.

Ezután mintegy 2000 rohamrendőr megostromolta a tábort, vízágyukat is bevetettek. A halottak között van egy négyéves kislány is. Az összetűzésben 30 bevándorló, többségükben idősek és gyermekek, valamint 23 rendőr is megsebesült.


Nézze meg képeinket!

Több száz szudáni élt ebben a táborban, amelyet szeptember 29-én hoztak létre az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) hivatalának közelében, hogy tiltakozzanak a szervezet politikája ellen. A tüntetők azt követelték, hogy a világszervezet biztosítsa számukra letelepedést egy biztonságos országban, mert Szudánban állításuk szerint sokukat bántalmazták.

Bár januárban békemegállapodás zárta le a 21 évig tartó szudáni belháborút, amelynek nyomán négy millióan kényszerültek elhagyni otthonukat, számos szudáni szerint a mai napig nem biztonságos visszatérni hazájukba.

A UNHCR szóvivője szerint a roham előtti napon kapcsolatban voltak az egyiptomi hatóságokkal, és arra kérték a biztonsági szerveket, hogy békésen oldják meg a konfliktust. Akkor még nem volt szó arról, hogy megpróbálják felszámolni a tábort. A főbiztosság ígéretet tett arra, hogy az eddiginél több segítséget nyújt a szudáni menekülteknek, de nem tudja valamennyiüknek elintézni, hogy más országokban telepedhessenek le.