Gerzson
-3 °C
2 °C

Meghiúsult a kalocsai aláírásgyűjtés

2001.10.09. 13:46
A kalocsai önkormányzat ellenzi, hogy a városi laktanyát menekülttáborrá alakítsák, ezért aláírásgyűjtést kezdeményezett a létesítmény megnyitása ellen. A laktanya elé meghirdetett akció azonban meghiúsult, mert a rendőrség szerint be kellett volna azt jelenteni. A bevándorlási hivatal szerint a befogadóállomás nem jelent kockázatot a kalocsai lakosságra, mert a menedékkérőket egészségügyi és nemzetbiztonsági ellenőrzés után helyezik el az ilyen intézményekben. A kormány szerint az afgán menekültek megnövekedett száma indokolja az új tábor nyitását.
Meghiúsult az a tiltakozó aláírásgyűjtés, amelyet Kalocsán a laktanya előtt terveztek a menekülttábor létesítése ellen - tájékoztatta az MTI-t kedden Török Gusztáv Andor. A kalocsai polgármester közölte: az aláírásgyűjtést a rendőrség olyan rendezvénynek minősítette, amit előzetesen 72 órával be kellett volna jelenteni. A kalocsai önkormányzat a nap folyamán összeül és egy új tiltakozó aláírásgyűjtési időpontról dönt.

A polgármester közölte: változatlanul nem értenek egyet azzal, hogy a megüresedett kalocsai laktanyában kétezer embert befogadó menekülttábor létesüljön. Számukra ez annál is inkább elfogadhatatlan, mert a laktanya a belvárosban van, sarka az érseki palota kerítésétől hozzávetőleg harminc méterre húzódik.

Semmiféle kockázati tényezőt nem jelentenek Kalocsa lakosságára a város megüresedett laktanyájában megnyitni tervezett ideiglenes menekültszállás leendő lakói - hangsúlyozta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Végh Zsuzsa elmondta, hogy megértik a lakosság tiltakozását. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy Kalocsára - csakúgy, mint az ország többi befogadó állomására - csak közegészségügyi szűrésen és nemzetbiztonsági ellenőrzésnek átesett menekültek kerülnének majd. A városban megerősítenék a járőrszolgálatot is.

Elmondása szerint a nemzetbiztonsági kabinet hétfői döntése alapján 500 fő befogadására teszik alkalmassá az egyébként kétezer fős laktanyát. Beszámolt arról, hogy kedd délelőtt tájékoztatást adtak a helyi önkormányzat testületi ülésén, azonban egyelőre nem közeledtek az álláspontok