Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harminc tankot zsákmányoltak kalózok

2008.09.26. 10:22
Kalózok Szomália partjainál egy ukrán teherhajót vittek el. Az Interfax szerint harminc darab T-72-es volt a szállítmány.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint harminc darab T-72-es tankot szállított az az ukrán teherhajó, amit csütörtökön raboltak el kalózok Szomália partjainál. Az ukrán külügyminisztérium csütörtök éjjel közölte, hogy a szállítmánnyal kapcsolatos értesüléseket még ellenőrzik. A hajón 17 ukrán, három orosz és egy lett állampolgár volt - közölte a minisztérium.

Az ukrán tulajdonban lévő Faina nevű hajón belize-i zászló volt. A kapitány jelentette, hogy fegyvereseket lát három, a teherhajó felé közelítő csónakon, ezután pedig megszakadt az összeköttetés - közölte az ukrán külügyminisztérium a teherszállító tulajdonosaira hivatkozva.

Az ukrán hajó a kenyai Mombasa kikötőjébe tartott - mondta egy kenyai tengerészeti tisztviselő az AFP francia hírügynökségnek. Azt továbbra sem tudni, hova vitték a kalózok a hajót.

Az utóbbi években egyre gyakoribbak a külföldi hajókat ért kalóztámadások Szomália partjainál. A felfegyverzett kalózok általában gyors motorcsónakokkal érik utol a hajókat, és váltságdíjat követelnek a rakományért, valamint a túszul ejtett külföldiekért. A folyamatos harcoktól szenvedő Szomáliának gyakorlatilag 17 éve nincs működő kormánya.