Jácint
16 °C
31 °C

Harminc tankot zsákmányoltak kalózok

2008.09.26. 10:22
Kalózok Szomália partjainál egy ukrán teherhajót vittek el. Az Interfax szerint harminc darab T-72-es volt a szállítmány.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint harminc darab T-72-es tankot szállított az az ukrán teherhajó, amit csütörtökön raboltak el kalózok Szomália partjainál. Az ukrán külügyminisztérium csütörtök éjjel közölte, hogy a szállítmánnyal kapcsolatos értesüléseket még ellenőrzik. A hajón 17 ukrán, három orosz és egy lett állampolgár volt - közölte a minisztérium.

Az ukrán tulajdonban lévő Faina nevű hajón belize-i zászló volt. A kapitány jelentette, hogy fegyvereseket lát három, a teherhajó felé közelítő csónakon, ezután pedig megszakadt az összeköttetés - közölte az ukrán külügyminisztérium a teherszállító tulajdonosaira hivatkozva.

Az ukrán hajó a kenyai Mombasa kikötőjébe tartott - mondta egy kenyai tengerészeti tisztviselő az AFP francia hírügynökségnek. Azt továbbra sem tudni, hova vitték a kalózok a hajót.

Az utóbbi években egyre gyakoribbak a külföldi hajókat ért kalóztámadások Szomália partjainál. A felfegyverzett kalózok általában gyors motorcsónakokkal érik utol a hajókat, és váltságdíjat követelnek a rakományért, valamint a túszul ejtett külföldiekért. A folyamatos harcoktól szenvedő Szomáliának gyakorlatilag 17 éve nincs működő kormánya.