József, Bánk
-6 °C
0 °C

Elítélték a papgyilkos török fiút

2006.10.10. 12:25
Véget ért a Trabzonban meggyilkolt 60 éves olasz pap, Andrea Santoro feltételezett gyilkosának büntetőpere. A 16 éves kamaszfiú ez év februárjában ölte meg egy lövéssel a katolikus papot.

Tizennyolc évi börtönre ítéltek kedden Törökországban azt tizenéves fiút, aki lelőtt egy katolikus papot a fekete-tengeri Trabzonban. Az eset februárban történt. Az áldozat, Andrea Santoro tisztelendő a trabzoni templomban imádkozott térdepelve, amikor tizenhat éves támadója lelőtte.


Tizennyolc év börtön vár rá

Szemtanúk akkori beszámolója szerint "Allah akbar" (Isten a legnagyobb) kiáltással lőtt rá a papra. A trabzoni gyilkosság után több katolikus egyházi személyt is ért támadás Törökországban.

Akkoriban tetőztek az iszlám világban a több európai lapban is leközölt Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozások. A török kormány is bírálta a vallásalapító muzulmán prófétáról készült gúnyrajzok közlését, de elítélte a katolikus pap elleni gyilkos támadást is. A tettes példás megbüntetését ígérte, de a muzulmán vallási vezetőkkel együtt nyugalomra intette a lakosságot.

A tizenhat éves fiút előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság, engedély nélküli fegyvertartás és a közbiztonság veszélyeztetése címén ítélték el.