16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Magyar kamionosok orosz 'fogságban'

2001.03.21. 17:20
Az orosz vámhatóságok hetek óta "fogva tartanak" kilenc magyar teherautót, s immár a sofőröket is büntetőeljárás fenyegetheti. A magyar magánfuvarozók áldatlan állapotok között várják, hogy ügyük végre megoldódjon.

Magánfuvarozókról van szó, akik közül néhányan három hete rostokolnak az isztrinszkij vámhivatalban, a moszkvai körgyűrű és a volokalamszki országút kereszteződésénél. Mosdási lehetőség nincs, a mellékhelyiségek leírását jobb mellőzni, a szállás a sofőrfülke, s lassan lejár a 30 napos orosz tartózkodási engedély, s a fuvarozóknak még fizetniük is kell a vámudvarért.

Linzenbold János, az egyik érintett sofőr, aki a Tyelspeed BT. fuvarozójaként hozott árut az orosz Omsztár cégnek, az MTI tudósítójának szerdán arra panaszkodott, hogy az orosz vámnak három napon belül vámkezelnie kellett volna a rakományt, de ennek ellenére nem ad tájékoztatást a késedelem okairól, s teljesen ellentmondásosan nyilatkoznak az orosz vámosok a kamionok további sorsáról. Emellett az áru címzettje, az orosz cég sem tud mit mondani a magyar fuvarozóknak.

A magyar konzulátus sem ért el eredményeket

A sofőrök ellen egyes források szerint az a vád is felmerült, hogy korábbi fuvarjaik okmányaira hamis vámbélyegzők kerültek, vagyis álvámosok engedélyezték a kirakodást. Ha valóban büntetőeljárásról lenne szó, abból már konzuli ügy kerekedne. A moszkvai magyar konzulátus az ellentmondásos információk ellenére már napok óta igyekszik lépéseket tenni a magyar állampolgárok érdekei védelmében, de egyelőre nem sikerült teljesen tisztáznia a helyzetet.

Legutóbb - szerdán délután - olyan tájékoztatást kaptak a moszkvai magyar képviselők, hogy a késés "technikai okokkal" magyarázható - magyarán szólva a tumultus és a raktárak telítettsége miatt tartják hetekig a kamionokban az árut -, s "nincs büntetőeljárás, a magyar kamionokat egy-két napon belül, de legkésőbb a hétvégén levámolják".

Januártól új orosz vámrendelkezések léptek életbe, amelyek lehetővé teszik, hogy a vámoltatás akár tíz munkanapig is elhúzódjon, s addig semmiféle felszólamlásnak nincs helye. A vámon teljes a zűrzavar áldatlan állapotok uralkodnak, s egyre nagyobbak a sorok.  • Hírek
  • Hírek