Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kiadják a Mein Kampfot Lengyelországban

2005.02.21. 20:18
Kritikai jegyzetekkel jelentetik meg Lengyelországban Hitler Mein Kampfját. A mű előszavát és kritikáját író jogászprofesszor fontosnak tartja a megjelenést, különösen most, hogy a Lengyelországból elüldözött németek kárpótlási igényeket jelentettek be.

Napokon belül megjelenteti Lengyelországban Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét egy lengyel kiadó. A wroclawi XXL kiadó által megjelentetni tervezett irományhoz Bogdan Michalski, a varsói egyetem jogtudományi- és médiaintézetének professzora fűzött előszót.

Kritikai kiadás

A professzor hétfői nyilatkozatában a Hitler-mű újbóli megjelentetésének egyik indokaként hozta föl azt, hogy a II. világháború után Lengyelországhoz csatolt területekről elűzött német állampolgárok egy kis csoportja tavaly kárpótlási igényt támasztott Varsóval szemben. "Nem hiszem, hogy nagyon megváltozott volna a hangulat Németországban", mondta, rögtön hozzátéve, hogy a náci diktátor zsidóellenes és egyéb nézeteit tartalmazó írás megjelentetésének fő indoka a történelmi dokumentum hozzáférhetővé tétele. "Nem németellenes megnyilvánulásról van szó", mondta.

A kiadó elképzelése szerint egyelőre 2 ezer példány kerülne forgalomba, darabonként 29 zlotys (7,30 euró) áron.

Kontextusban a gyűlölet

A Mein Kampf az államszocializmus évtizedeiben be volt tiltva Lengyelországban. 1992-ben jelent meg először lengyelül, az ügyészség azonban úgy foglalt állást, hogy a könyv kereskedelmi forgalomban való terjesztése kimeríti a gyűlöletkeltés fogalmát, így az a változat már nem kapható a kelet-közép-európai országban.

A küszöbön álló új kiadással kapcsolatban már aligha vetődik föl jogi aggály, miután az eredeti szöveghez fűzött előszó történelmi összefüggésekbe ágyazza a könyvet, magyarázta Zbigniew Holda jogi szakértő, a Helsinki Bizottság nemzetközi emberi jogi szervezet vezetőségi tagja.