Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Izrael két napra leállítja a bombázást

2006.07.30. 23:57
Izrael beleegyezett abba, hogy 48 órára felfüggeszti Dél-Libanon bombázását - közölte vasárnap éjszaka Jeruzsálemben egy amerikai külügyminisztériumi illetékes. Az izraeli légierő hétfőn ugyanakkor újabb légicsapást intézett Libanon keleti részében.

Izrael két napra felfüggeszti a Dél-Libanon elleni légi csapásokat, közölte vasárnap éjszaka Jeruzsálemben Adam Ereli amerikai külügyminisztériumi szóvivő. Azért döntöttek így, mert lehetővé akarják tenni a Kana elleni bombázás körülményeinek kivizsgálását. Emlékezetes, hogy vasárnap reggel a városban legalább hatvan ember, köztük rengeteg gyerek meghalt, amikor az egyik izraeli rakéta egy háromemeletes épületbe csapódott, melynek pincéjében óvóhelyet alakítottak ki.


Rakétával találták telibe az óvóhelyet

Az izraeli légierő körülbelül két óra hosszáig tartó támadássorozatban több tucatnyi épületet rombolt le a Szúrtól (Türosz) keletre fekvő kisvárosban. Izrael a Hezbollahra hárította a felelősséget, mivel a kanai légitámadásról előzetesen figyelmeztették a város lakosságát. Kanát egyébként azért bombázták két órán át, mert szerintük itt található a Hezbollah egyik rakétaindító bázisa.

Huszonnégy óra a menekülésre

Izrael arról is egyeztet az ENSZ-szel, hogy 24 órára lehetővé teszi a háborús térség lakosságának a helyszín elhagyását. Izrael ugyanakkor fenntartja magának a jogot arra, hogy felújítsa csapásméréseit, ha tudomására jut, hogy támadás készül ellene.

Az ENSZ BT vasárnap ült össze rendkívüli ülésre, miután a testületet Kofi Annan ENSZ-főtitkár hívta össze Fuad Szinjóra libanoni kormányfő kérésére, aki azt szerette volna, ha a BT határozatot hoz a haladéktalan tűzszünetről. A 15 tagú testület egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában ugyan mélységes sajnálatát és fájdalmát fejezte ki a dél-libanoni Kana település ellen elkövetett izraeli légi csapás embervesztesége miatt, de - mint az várható volt - nem marasztalta el Izraelt, és azonnal tűzszünetre sem szólította fel a hadban álló feleket.

Tűzszünetet nem követel a BT

A dokumentum fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy tartós, állandó jellegű és fenntartható fegyvernyugvás jöjjön létre, valamint kifejezte a BT eltökéltségét, hogy "minden halogatás nélkül" tovább munkálkodik a válság rendezése érdekében. Az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy ellenezni fogja azt, hogy a dokumentum elítélje Izraelt és azonnali tűzszünetet követeljen, amelyet egyébként a BT rendkívüli ülésének kezdetén Kofi Annan szükségesnek tartott.

A Hezbollah libanoni síita szervezet vasárnap 156 rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, vagyis egy nap alatt a legtöbbet azóta, hogy július 12-én zsidó állam hadserege megindította hadműveletét a közel-keleti arab ország ellen - közölte egy izraeli katonai forrás. Ezt megelőzően csütörtök volt az a nap amikor 24 óra leforgása alatt a legtöbb rakétatámadást, 151-et hajtott végre a síita szervezet, amely eddig a háborúban 1800 rakétáját vetette be.

Eddig 458 civil áldozat Libanonban

A legfrissebb adatok szerint az Izrael északi térségei elleni támadásokban 18 civil vesztette életét, több mint 300 megsebesült. A harcokban 33 izraeli katona esett el, 59 pedig megsebesült. Libanonban az offenzíva kezdete óta 458 civil halt meg bizonyíthatóan. Számuk azonban valószínűleg jóval magasabb, mert sokan tűntek el az izraeli légi csapások következtében összeomlott épületek romjai között. A háború 20 libanoni rendőr, illetve katona életét is kioltotta. A Hezbollah legkevesebb 37 harcosát vesztette el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!