Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Hezbollah élő pajzsot használt Kanában?

2006.08.03. 12:04
Az izraeli hadsereg nem tudott róla, hogy civilek voltak a libanoni Kana faluban múlt hét végén lebombázott épületben. Hogyha tudtak volna róla, nem hajtották volna végre a támadást, áll a belső katonai vizsgálatban. A hadsereg egyúttal azzal vádolta a Hezbollahot, hogy a libanoni lakosokat élő pajzsnak használják. Több forrás szerint az áldozatok száma nem 52, hanem 28.

Nem volt tudomása az izraeli hadseregnek arról, hogy civilek tartózkodnak a kanai bombatámadás körzetében, állapította meg az izraeli védelmi miniszternek készített belső katonai jelentés, amelynek rövidített változatát csütörtökön tették közzé. Az izraeli hadsereg "olyan információk birtokában cselekedett, amelyek szerint az épületet nem polgári személyek lakják, hanem terroristák használják rejtekhelyként" - áll a szövegben. Ha tudták volna, hogy civilek vannak az épületben, nem hajtották volna végre a támadást, olvasható a jelentésben.

Kanából tüzeltek

Megállapítja azt is, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet és Izrael közötti konfliktus kirobbanása, július 12-e óta a Hezbollah több mint 150 rakétát lőtt ki Kanából és környékéről Észak-Izrael irányába. Hangsúlyozza egyúttal, hogy "sokkal bonyolultabb dolog a harc a terrorizmus ellen - amely cinikus módon élő pajzsként használ civileket, és szándékosan falvakból kiindulva és civil infrastruktúrát felhasználva cselekszik -, mint a hagyományos katonai összecsapások, és egyszerre jelent számunkra hadműveleti és erkölcsi kihívást".

A hadsereg főparancsnoka, Dan Haluc újra sajnálatát fejezte ki a kanai események miatt, írja a Reuters. "A Hezbollah libanoni civileket használ pajzsként a támadásaink ellen, míg az izraeli hadsereg saját maga a pajzs az izraeli lakosok és a Hezbollah közt. Ez a legfőbb különbség köztünk" - fogalmazott Dan Haluc.

Kevesebb áldozat

A libanoni Türoszból érkezett legfrissebb, csütörtöki kórházi jelentések szerint a múlt hét végi tragikus kanai légitámadásnak, ami heves nemzetközi bírálatokat váltott ki Izraellel szemben, nem 52 civil esett áldozatául (egyharmaduk gyermek), hanem 28, köztük 16 gyermek, a sérültek száma pedig kilenc. Hasonlóképpen nyilatkozott a Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű emberjogi szervezet is.

Az izraeli jelentés hangsúlyozza, hogy az izraeli légierő előzetesen figyelmeztette a dél-libanoni falu lakosságát a támadás közelségére, és felszólította őket, hagyják el lakóhelyüket. Az is szerepel a jelentésben, hogy a légierő két rakétát lőtt ki, de csak az első robbant fel.