Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Chretien kockáztatott, és nyert

2000.11.27. 15:53
Kanada vezető televíziói Jean Chretien és a Liberális Párt választási győzelmét jelentették hétfőn este. A híradások szerint a két évvel a kormány mandátumának lejárta előtt kiírt általános választásokon a liberálisok 160-170 helyet szereztek a 301 fős parlamentben. A második világháború óta nem volt rá példa, hogy egy kormányt három alkalommal megválasszanak.
Kanada vezető televíziói Jean Chretien és a Liberális Párt győzelmét jelentették hétfőn este. A híradások szerint a két évvel a kormány mandátumának lejárta előtt kiírt választásokon a liberálisok 160-170 helyet szereztek a 301 fős parlamentben.

Chretiennek még két évig nem kellett volna választások elé néznie. Elképzelése szerint ezt a korai választást erősen befolyásolhatja az emberek szimpátiája és rokonszenve a nemrég elhunyt egykori miniszterelnök, Pierre Trudeau iránt. Ugyancsak fontos az óriási, kézzelfogható költségvetési többlet felhalmozása, ami pozitív visszhangra talált a társadalom tagjai között.

Nem biztos, hogy jó az ötlet

Jean Chretien
A szakértők szerint azonban könnyen visszafelé sülhetett volna el ez a húzás. Azokat a politikusokat, akik korai választásokat írattak ki a kedvező-közvélemény kutatási adatokra tekintettel, mindig ,,megbüntette" a mindenkori kanadai választópolgár, és nem rá adta le a szavazatát. A Liberális Párt több mint 161 hellyel rendelkezik a 301 tagú képviselőházban, az 1997-es szavazáskor 155-tel, amihez még időközi választások eredményeképp még hat adódott.

A fegyverkérdés

A kampányokban két alapvető kérdéskör dominált: az egészségügy jövője és az adók csökkentése. Ezeken kívül komoly kérdés még a fegyvertartási jog, mely megosztja a kanadai társadalmat. Amíg sok amerikai éppen a fegyvertartás szigorítása mellett szállt síkra, sok nyugat-kanadai erősnek tartja a náluk jelenleg érvényben lévő jogszabályokat.

Bill C-68
A Bill C-68 néven ismert fegyvertartási törvény egy éve emelkedett törvényerőre, előírva nemcsak engedélyek beszerzését a lőfegyverekre, de azok regisztrálását, tárolásuk módját is. A törvény előírja még felruházza a rendőrséget azzal a joggal, hogy kutasson azok után, kiknek fegyvere nincs jogszerűen bejelentve. A kanadai lakosság kétharmada, a városiak támogatják a Bill C-68-at, harmaduk viszont ellenzi, ami akár hét millió szavazatot is eredményezhet az ellenzéknek.

Ugyan Kanada jelenleg is a legszigorúbb fegyvertörvénnyel rendelkezik, megújult változata regisztrációt is előír. Ez több nyugat-kanadait felbőszített, hiszen ezek többnyire farmerek, akik vadászatra és állattartásra tartanak fegyvert. Várhatóan ezek a törvény elleni protestálásra használják majd fel szavazati jogukat. (Lásd keretes írásunk!)


Véleménykülönbség

Éveken át a kanadai farmerek sokszor szembesültek a fizetésképtelenség esetével. Egyedül a jelenlegi miniszterelnök, Jean Chretien negligálta a problémát. Howard Leeson, a Saskatchewan Intézet politológusa elmondta: ,,A fegyvertartás korlátozására van pénz, a farmerek megsegítésére nincs. Az ottawai bürokrácia számára van pénz, a farmerek számára nincs. A farmerek a kanadai társadalom elhanyagolt rétege".

Az ellenfelek

A Kanadai Ellenzék újonnan megformálódott tömbje a legveszélyesebb a hatalmi idejét meghosszabbítani igyekvő párt számára. Jelenleg 58 mandátummal rendelkeznek a képviselőházban. Vezetőjük az egykori prédikátor Stockwell Day. Day ugyancsak ellene van a Bill C-68-nak. ,,Mi lenne, ha a rendőrség a bűnözőkkel törődne? Hagyják a törvénytisztelő állampolgárokat békén!" -hangoztatta Stockwell Day.

A kormány terve

Amióta Chretien 1993-ban először hatalomra került, a kanadai gazdaság kilábalt a recesszióból, amit a szomszédos amerikai gazdaság fellendülése okozott. A választások előtt a miniszterelnök elmondta, hogyan használná fel a költségvetési többletként felgyülemlett milliárdokat. Ötszázmilliót költene a torontói vízpart szabályozására, valamint komoly adócsökkentést tervez.