Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Chretien kockáztatott, és nyert

2000.11.27. 15:53
Kanada vezető televíziói Jean Chretien és a Liberális Párt választási győzelmét jelentették hétfőn este. A híradások szerint a két évvel a kormány mandátumának lejárta előtt kiírt általános választásokon a liberálisok 160-170 helyet szereztek a 301 fős parlamentben. A második világháború óta nem volt rá példa, hogy egy kormányt három alkalommal megválasszanak.
Kanada vezető televíziói Jean Chretien és a Liberális Párt győzelmét jelentették hétfőn este. A híradások szerint a két évvel a kormány mandátumának lejárta előtt kiírt választásokon a liberálisok 160-170 helyet szereztek a 301 fős parlamentben.

Chretiennek még két évig nem kellett volna választások elé néznie. Elképzelése szerint ezt a korai választást erősen befolyásolhatja az emberek szimpátiája és rokonszenve a nemrég elhunyt egykori miniszterelnök, Pierre Trudeau iránt. Ugyancsak fontos az óriási, kézzelfogható költségvetési többlet felhalmozása, ami pozitív visszhangra talált a társadalom tagjai között.

Nem biztos, hogy jó az ötlet

Jean Chretien
A szakértők szerint azonban könnyen visszafelé sülhetett volna el ez a húzás. Azokat a politikusokat, akik korai választásokat írattak ki a kedvező-közvélemény kutatási adatokra tekintettel, mindig ,,megbüntette" a mindenkori kanadai választópolgár, és nem rá adta le a szavazatát. A Liberális Párt több mint 161 hellyel rendelkezik a 301 tagú képviselőházban, az 1997-es szavazáskor 155-tel, amihez még időközi választások eredményeképp még hat adódott.

A fegyverkérdés

A kampányokban két alapvető kérdéskör dominált: az egészségügy jövője és az adók csökkentése. Ezeken kívül komoly kérdés még a fegyvertartási jog, mely megosztja a kanadai társadalmat. Amíg sok amerikai éppen a fegyvertartás szigorítása mellett szállt síkra, sok nyugat-kanadai erősnek tartja a náluk jelenleg érvényben lévő jogszabályokat.

Bill C-68
A Bill C-68 néven ismert fegyvertartási törvény egy éve emelkedett törvényerőre, előírva nemcsak engedélyek beszerzését a lőfegyverekre, de azok regisztrálását, tárolásuk módját is. A törvény előírja még felruházza a rendőrséget azzal a joggal, hogy kutasson azok után, kiknek fegyvere nincs jogszerűen bejelentve. A kanadai lakosság kétharmada, a városiak támogatják a Bill C-68-at, harmaduk viszont ellenzi, ami akár hét millió szavazatot is eredményezhet az ellenzéknek.

Ugyan Kanada jelenleg is a legszigorúbb fegyvertörvénnyel rendelkezik, megújult változata regisztrációt is előír. Ez több nyugat-kanadait felbőszített, hiszen ezek többnyire farmerek, akik vadászatra és állattartásra tartanak fegyvert. Várhatóan ezek a törvény elleni protestálásra használják majd fel szavazati jogukat. (Lásd keretes írásunk!)


Véleménykülönbség

Éveken át a kanadai farmerek sokszor szembesültek a fizetésképtelenség esetével. Egyedül a jelenlegi miniszterelnök, Jean Chretien negligálta a problémát. Howard Leeson, a Saskatchewan Intézet politológusa elmondta: ,,A fegyvertartás korlátozására van pénz, a farmerek megsegítésére nincs. Az ottawai bürokrácia számára van pénz, a farmerek számára nincs. A farmerek a kanadai társadalom elhanyagolt rétege".

Az ellenfelek

A Kanadai Ellenzék újonnan megformálódott tömbje a legveszélyesebb a hatalmi idejét meghosszabbítani igyekvő párt számára. Jelenleg 58 mandátummal rendelkeznek a képviselőházban. Vezetőjük az egykori prédikátor Stockwell Day. Day ugyancsak ellene van a Bill C-68-nak. ,,Mi lenne, ha a rendőrség a bűnözőkkel törődne? Hagyják a törvénytisztelő állampolgárokat békén!" -hangoztatta Stockwell Day.

A kormány terve

Amióta Chretien 1993-ban először hatalomra került, a kanadai gazdaság kilábalt a recesszióból, amit a szomszédos amerikai gazdaság fellendülése okozott. A választások előtt a miniszterelnök elmondta, hogyan használná fel a költségvetési többletként felgyülemlett milliárdokat. Ötszázmilliót költene a torontói vízpart szabályozására, valamint komoly adócsökkentést tervez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?