Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Konzervatívok nyerték a kanadai választásokat

2006.01.24. 09:50
Győzelmet arattak, abszolút parlamenti többséget azonban nem szereztek a kanadai konzervatívok az észak-amerikai országban hétfőn tartott törvényhozási választásokon, közölte a négy országos tévécsatorna a voksolás előzetes eredményei alapján.

A beszámolók szerint az eddig ellenzékben politizáló, Stephen Harper vezette kanadai konzervatívok véget vetettek a megszakítás nélkül tizenkét éve tartó liberális kormányzásnak. A BBC jelentése szerint a konzervatívok a szavazatok 36 százalékát szerezték meg, míg a Paul Martin miniszterelnökkel az élen harcba induló Liberális Párt jelöltjeire a választók 30 százaléka adta le szavazatát.

A konzervatívok a jelek szerint azonban nem szereznek többséget a 308 tagú kanadai törvényhozásban. A tévébeszámolók szerint a konzervatívok vélhetően kisebbségi kormányt alakítanak, így rászorulnak majd más parlamenti pártok külső támogatására a kormányzás és a hatalmon maradás érdekében.

A választás tétjét előzetes hírügynökségi kommentárok abban jelölték meg, hogy a konzervatívoknak sikerül-e abszolút többséget - 155 képviselői helyet - szerezniük, mert ha igen, gyökeres változásokat indíthatnak el a jelenlegi bürokratikus kanadai jóléti programokban.

Harper egybek között adócsökkentést, a bűnözés visszaszorítását, a védelmi kiadások növelését és az Egyesült Államokhoz fűződő viszony javítását ígérte a választási kampányban.

Kanadában azért tartottak időközi választásokat, mert a kormánypárt több politikusa korrupciós ügybe keveredett és emiatt az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be korábban.