A kanadai parlament '56 előtt tisztelgett

2006.06.28. 10:28
Kanada 37 ezer magyar menekültet fogadott be 1956 után, s most az ottani képviselőház határozatban emlékezett meg a forradalomról. Torontóban ősszel emlékparkot neveznek el Faludy Györgyről.

Határozatban fejezte ki tiszteletét a kanadai képviselőház az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójára. Az egyhangú szavazással elfogadott határozatot Andrew Telegdi képviselő kezdeményezte, aki 1957-ben, 11 évesen magyar menekültként érkezett Kanadába.

Egyhangú szavazások

Az egyhangú szavazás előtt jelentést is elfogadott a képviselőház állampolgársági és bevándorlási bizottsága, amely szintén az 1956-os forradalommal, illetve annak 50. évfordulójának megünneplésével foglalkozik. A bizottság a jelentést szintén egyhangúan hagyta jóvá, tájékoztatta az Indexet Kanada magyarországi nagykövetsége.

Az 1956-os forradalmat méltatva a képviselőházi határozat kifejezi együttérzését a magyar népnek azokért az áldozatokért, akik életüket veszették a szabadságért és függetlenségért vívott harcban, illetve azokért, akiket a szovjet és magyar kommunista hatóságok végeztek ki a forradalmat követően.

Létszámarányosan a legtöbb menekült

Az 1956-ról szóló jelentés kapcsán Andrew Telegdi hangsúlyozta, a demokrácia és a szabadság kelet-európai előjelének számító magyar forradalom az első lépés volt a Szovjetunió bukása felé. A kanadai-magyar honatya rámutatott: 1956-57-ben az akkor 14 millió főt számláló Kanada népességéhez viszonyítva a világon a legnagyobb arányban fogadta be a magyar menekülteket - szám szerint 37 ezret -, amelyben komoly szerepet játszott az akkori állampolgársági és bevándorlásügyi miniszter Jack Pickersgill.

A magyar menekültek Kanadába érkezése azért is számított jelentős eseménynek, mert az elkövetkezendő években döntő változást gyakorolt a kanadai menekültpolitikára, megnyitva az ország kapuit más, háború sújtotta térségekből nagy létszámban érkező menekült csoportok előtt.

Emlékparkot neveznek el Faludy Györgyről
A Magyar Köztársaság ottawai, kanadai nagykövetségének információi szerint Kanadában számos eseménnyel, konferenciával, koncerttel emlékeznek idén az 1956-os forradalomra. Torontóban szeptemberben tudományos konferenciát rendeznek a Munk Centre-ben, ugyancsak itt október 3-án Faludy György-emlékparkot avatnak. (Faludy, az emigráns költő 1967-ben költözött Torontóba.) A fővárosban, Ottawában októberben lesz tudományos konferencia, de koncert is lesz itt, továbbá filmbemutatókra is sor kerül majd. Mindemellett más városokban, Calgaryban, Winnipegben, Nanaimóban, Vancouverben, Kellownában, Victoriában, Halifaxban, Hamiltonban, Lethbridge, Montrealban lesznek ünnepségek, díszvacsorák, kiállítás-megnyitók, társasköri ülések és hasonló rendezvények az év második felében.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön