Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tizenhat halott a kandahári buszrobbantásban

2003.01.31. 09:59
Legalább tizenhat ember életét vesztette, amikor egy utasokkal zsúfolt busz aknára futott a dél-afganisztáni Kandahárban. A rendőrség szerint az al-Kaida, vagy a tálibok felelősek a merényletért.
Legalább tizenhat ember halt meg a dél-afganisztáni Kandahárban, amikor aknára futott egy hídon áthaladó busz. A halottak között van egy gyermek, és egy idős férfi is. Eddigi adatok szerint mindössze két utas élte túl a detonációt. Az AP hírügynökség jelentése szerint a robbanásban a Rambasi híd is megsemmisült. Ustar Nazir Dzsan rendőrfőnök-helyettes szerint a közelben lévő katonák laktanyája lehetett a célpont.

Afgán hadúr

A hatóságok szerint a merényletért az al-Kaida vagy a tálibok okolhatók. Ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a lázadó Gulbuddin Hekmatyar hadúr zsoldosai követték el. Hekmatyar, az egykori afgán miniszterelnök megesküdött, hogy harcolni fog az Afganisztánba érkező amerikai csapatok ellen. Hivatalosan eddig még egy szervezet sem vállalta a felelősséget a robbantásban.

Heves harcok

Az elmúlt hetekben heves harcok voltak Kandahártól keletre, Spin Boldak környékén. Az amerikai katonák valószínűleg éppen Hekmatyar zsoldosaival kerültek szembe a hegyvidéken. Kandahár korábban az elűzött tálibok központja volt.