Sára, Márió
2 °C
6 °C

Amerikai tankok tartanak Kandahár felé

2001.12.10. 10:55
Harckocsikat is magába foglaló amerikai katonai konvoj indult el hétfőn Kandahár, Afganisztán második legnagyobb városa felé. A tankok célja egyelőre ismeretlen.
A pakisztáni székhelyű AIP afgán hírügynökség jelentette ezt szemtanúkra hivatkozva. Az idézett szemtanúk állítólag harminc amerikai harckocsit és más katonai járművet láttak a Kandahár városától hetven kilométernyire nyugatra fekvő Majvand térségében. Beszámolójuk szerint repülők és harci helikopterek biztosítják a levegőből a konvoj vonulását.

Az amerikai alakulatok a Kandahár tartománnyal szomszédos Hilmend tartományból indultak ideiglenes támaszpontjukról. Az afgán hírügynökség szerint nem a november 25-én létesített, a hírekből már ismert Rhino táborról van szó, hanem egy másik, a hírekben eddig nem szereplő alkalmi támaszpontról. Más szemtanúk viszont már arról számoltak be hétfőn az AIP-nek, hogy amerikai katonákat láttak Kandahárban, Mohammed Omar molla bukott tálib vezető volt erődített rezidenciájának környékén.

A cél ismeretlen

Nem ismeretes, milyen céllal vonulnak Kandahár felé az amerikai alakulatok, és az sem, hogy megegyeztek-e erről Gul Agával, a Kandahár vezetőjévé nyilvánított afgán törzsi vezetővel. Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kijelentette vasárnap a Fox News televízióban: a Kandahár körzetében állomásozó amerikai tengerészgyalogosok arra összpontosítanak, hogy elvágják a menekülés útját a tálib parancsnokok előtt. Hozzátette: a tálib vezetők, köztük Omar molla keresése teljes gőzzel folytatódik. Myers reméli, hogy a tálibellenes afgán erők segítenek ebben az amerikai elitalakulatoknak, de leszögezte, hogy "készek vagyunk akár egyedül is eljárni".