Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Lövik a fosztogatókat Biskekben

2005.03.25. 16:16
Tűzparanccsal rendelkező rendőröket kellett bevetni a többnyire békés forradalom másnapján Biskekben, Kirgizisztán fővárosában, miután a várost ellepő fosztogatók az ideiglenes kormány többszöri felszólítására sem hagytak fel az áruházak kifosztásával.

Heves lövöldözés tört ki pénteken a kirgiz főváros központi áruháza közelében rendőrök és fosztogatók között, jelentette az Itar-Taszsz orosz hírügynökség délután.

A fosztogatók helyszíni jelentés szerint megkíséreltek betörni az áruházba, amelyet péntekre virradó éjszaka - az Aszkar Akajev elnök hatalmának megdöntését követő zűrzavarban - nem tudtak kifosztani.


Tekintse meg képeinket!
A rendőrök oldalán polgári önkéntesek is részt vesznek az épület védelmében. A kirgiz rendőröket parancsban hatalmazták fel arra, hogy tüzet nyissanak a fosztogatókra és rablókra.

Az általános zűrzavar már csütörtök délelőtt óta tart a közép-ázsiai országban, ahol előző nap az ellenzéki tüntetők elsöpörték Aszkar Akajev kirgiz elnököt és kormányát.

Az éjszaka öten meghaltak és mintegy 100-an megsebesültek, amikor a csütörtöki hatalomváltást kierőszakoló tömeg megrohanta és kifosztotta az üzleteket.

Az ideiglenes kormány nyugalomra int

Az ellenzék által alakított ideiglenes kormány vezetője, Bakijev, nyugalomra szólított fel televíziós beszédében és a fosztogatók megbüntetését helyezte kilátásba.

Helyszíni tudósítók jelentések az utcákat cserepek és némi vér borítja. Számos üzlet ablakát betörték, néhányat felgyújtottak. "A randalírozók azt kiabálják, hogy 'Ez a bolt itt Akijevé, vagyis ezért már a miénk'" - számolt be tapasztalatairól az előző nap kinevezett Felix Kulov, a rendfentartó erők főparancsnoka, írja a Reuters.

Ideiglenes elnök - megosztott ellenzék

A kirgiz parlament pénteken Kurmanbek Bakijev ellenzéki vezetőt bízta meg az ügyvezető elnöki és kormányfői teendőkkel. Bakijev új tisztségének átvétele után néhány órával máris új, ügyvezető minisztereket nevezett ki több kulcsfontosságú tárca élére.

Ez a döntés, amelyet a régi összetételű - a kifogásolt február-márciusi választások előtt megválasztott parlament - hozott pénteken, ellentmondani látszik a parlament előző napi határozatának, amellyel Isenbaj Kadirbekov parlamenti elnököt bízták meg ideiglenesen az elnöki teendők ellátásával.

Az 55 éves Kurmanbek Bakijev volt kormányfő (2000 december-2002 május), jelenleg a tucanti politikai mozgalmat tömörítő balközép Kirgizisztáni Népi Mozgalom vezetője.

Bakijevnél azonban sokkal népszerűbb személyiség Felix Kulov, akit a tömeg csütörtökön szabadott ki a börtönből, ahová 2001-ben került az ellenzék szerint koholt vádak alapján. Az amúgy is megosztott kirgiz ellenzékben Kulov ilyen hirtelen kiszabadítása és pozícióba ültetése ellentéteket szíthatott.

A klánokra felépülő kirgiz társadalom különböző ellenzéki csoportjai között annyira nincs egyetértés, hogy még a forradalom színében sem sikerült megegyezniük (északon a narancsszínt, délen a rózsaszínt választották). Az ellenzék legismertebb képvislői ráadásul mind valamikor szövetségesei voltak Aszkar Akijevnek, Kulov a belbizonságot irányította például, de 2000-ben már Akijev ellenében indult az elnökségért.

A külföldi diplomácia kivár

A legfelsőbb bíróság érvénytelennek nyilvánította a vitatott parlamenti választást. A kirgiz fővárosban ülésező, korábbi összetételű parlament Isengbaj Kadirbekov házelnököt választotta meg ideiglenes államfőnek, és úgy döntött, hogy az ellenzéknek legkésőbb máig javaslatot kell tennie az új kormány összetételére.

Kövekkel dobálják a parlamentet


Klikk a képre!
Fiatalok péntek délelőtt kövekkel dobálták meg Biskekben a parlament épületét, ahol a kirgiz törvényhozás összeült, hogy megvitassa az új kormány összetételét.

A parlament székháza előtt több száz fiatal gyűlt össze; a tüntetők köveket dobáltak és kiabáltak, fokozva a fővárosban amúgy is kialakult zűrzavart. A hírügynökségi jelentés nem tisztázza, hogy az összegyűltek milyen célból dobálták meg a törvényhozás épületet. A parlament felfüggesztette ülését.

Az elnök nem mondott le

Moszkvában aggodalommal fogadták a közép-ázsiai szovjet utódállamban végbement fordulatot. Az eddigi orosz reagálások a törvényesség helyreállítását szorgalmazzák. A katonai bázisokért aggódó orosz vezérkari főnök narkotizált tömegnek nevezte a kirgizisztáni hatalomváltás résztvevőit, de az orosz lapok úgy értékeltek, Moszkva az ukrajnai és grúziai eseményekhez képest szokatlanul mérsékelten viselkedett.

Közben Kirgizisztán washingtoni nagykövete CNN-nek bejelentette, hogy a kirgiz elnök biztonságos helyen van és nem mondott le. A diplomata hangsúlyozta, hogy az államfő nem írt alá lemondási nyilatkozatot. Korábban Kurmanbek Bakijev kirgiz ellenzéki vezető azt mondta, hogy Akajev elhagyta az országot. Az Interfax orosz hírügynökség szerint az elűzött elnök családjával Észak-Kazahsztánban, Akmolinszk térségében tartózkodik.