Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kiemelik a gleccsersárkányt

2001.01.30. 16:50
Megkezdték az Ausztriában tavaly novemberben kiégett, 155 halálos áldozatot követelve szerencsétlenül járt gleccservasút kiemelést. A munkálatok várhatóan 15 millió schillingbe kerülnek.
A gleccsersárkány, amely 155 halálos áldozatot követelt
Johannes Gfrerer, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a hóesés és a köd nagyban hátráltatja az ÖBB tizennégyfős mentőcsapatának munkáját, ennek ellenére négyen már leereszkedtek a kapruni völgybe, a szerencsétlenség helyszínére.

A helyszínen kriminálszakértők is munkába álltak, várhatóan két hét múlva születik meg az eredmény. A roncs kiemelése a Profil osztrák lap szerint 15 millió schillingbe kerül majd.

Még mindig nem világos, mi a katasztrófa oka

Az APA korábban arról írt, hogy a többi hasonló vasútnál érvényben volt egy szabály, mely szerint, ha tűz üt ki a szerelvényben, el kell juttatni az állomásig a kocsikat, nem szabad megállni. Ez a szabály Kaprunban nem volt érvényben, és egyes szakértők szerint megmenekülhetett volna a 155 áldozat, ha a kocsik nem maradnak az alagútban.

Hogy mi a tavaly november 11-én történt katasztrófának pontosan mi volt az oka, még mindig nem egyértelmű. A helyszínen tartózkodó egyik szemtanú korábban arról számolt be az Indexnek, hogy elszakadt a drótkötél, ami a kocsit tartotta, és valószínűleg a fékolaj gyulladt lángra, amikor a vezető megpróbálta megállítani a kocsit.

A Profil című hetilap hétfőn azt jelentette meg, hogy a tüzet a fűtőberendezés okozta, és hogy senki nem sértett meg semmiféle szabályt vagy előírást.

Négy lehetőséggel számolnak

A német Bűnügyi Technikai Központ vezetője a Die Pressének azt mondta, hogy ugyan a fűtőberendezés is szerepel a tűz lehetséges okai között, de csak egy a négy közül.

A salzburgi tartományi rendőrség bűnügyi osztályának vezetője hozzátette: az elektromos berendezésekre koncentrálnak, és elképzelhető, hogy egy felforrósodott csapágy okozta az tragédiát.

A Gleccsersárkánynak elkeresztelt roncsot egy – eddig titokban tartott helyen levő – csarnokba szállítják majd, ahol további vizsgálatoknak vetik alá.