Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

DNS-analízis kell az ausztriai áldozatok azonosításához

2000.11.13. 18:46
A mentőegységek hétfőn délelőtt újabb 17 holttestet emeltek ki abból az alagútból, ahol szombaton kigyulladt egy alpesi sikló, és legalább 159 ember életét vesztette - jelentette a helyszínről tudósítónk. Ausztriában nemzeti gyászt rendeltek el, minden középületen fekete zászló leng, a nemzeti lobogókat félárbocra eresztették. A szakértőknek továbbra sincs magyarázatuk a katasztrófára.
A mentés körülményei egyre nehezebbek. Az omlásveszélyes alagút, a még mindig terjengő mérges gázok és a rengeteg fém miatt csak nagyon lassan haladnak a munkával. Mindezek ellenére eddig 66 halottat küldtek azonosításra Salzburgba. Ezek a testek nem a vonatból származnak, mert azt még előbb biztonságosan rögzíteni kell, és csak akkor férnek hozzá. Délután ezt még éjjelre ígérték, most azonban már nem mondanak időpontot.

Ausztria gyászol
A katasztrófa miatt az összes olyan vasutat, amely alagútban megy, felülvizsgálják. Korábban már kiderült, hogy a vonat 9 óra 2 perckor indult el, és vezetője 9 után 10 perccel kért segítséget, tűz miatt. A szakértők most a két időpont közti rádióadásokból próbálják kitalálni, mi történhetett. E mellett folyik a kikérdezéses - úgynevezett "indirekt" azonosítás - is.

Legalább egy hétig eltarthat a mentés

A rendőrség közleménye szerint az összes test lehozása legalább egy hétig eltarthat. A salzburgi Igazságügyi Intézetben három csoport végzi az azonosítást. Vezetőjük, Dr. Edit Tousch-Bauer elmondta, hogy a tavaszi alagúttűzhöz hasonló módszerekkel dolgoznak. Akinél lehet, a ruha és a vonások alapján azonosítják, aki viszont a felismerhetetlenségig összeéget, annál valószínűleg DNS-elemzésre is szükség lesz.

A hétfőn kiemelt halottak az alagút bejáratától 3-400 méterre voltak, de nem a vonatban. A mentőalakulatok egy rézsútos járaton keresztül, 700 méter megtétele után jutottak az első tetemekhez. A kigyulladt szerelvény ajtói kinyíltak, de a megmenekült 12 emberen kívül kijutott további mintegy 60 személy tévesen döntött: ők felfelé indultak a lépcsőfokokon és menekülés közben, füstmérgezésben haltak meg.

Franz Lang őrnagy, aki a tetemek felkutatását irányítja, közölte: ,,Akkora volt a forróság, hogy minden megolvadt. A tetemeket egyenként kell kivágnunk." Lang azt is bejelentette, hogy az áldozatok 90 százalékának kilétét már ismerik. A közvetett azonosítás alapján újra változott a lista: 92 osztrák, 37 német, 8 amerikai, 10 japán, 2 holland, 4 szlovén és 1 cseh van a holtak között. Négy főről még mindig nem tudni semmit.

Továbbra sincs szakértői jelentés az okról

Korábban öt némettel többről beszéltek, de kiderült: 5 osztrák német rendszámú kocsival érkezett, a hatóságok ezért tévedtek. Ausztria-szerte gyászmiséket tartanak, az egyre lassuló ütemű mentés miatt egyre nagyobb a kétségbeesés.

A nyomozók szemtanúk beszámolója alapján közölték: a tűz már azelőtt fellobbant, hogy a szerelvény a 3,2 kilométer hosszú alagútba ért volna. Azt azonban nem tudni, mi és mitől gyulladt fel. Ezzel kapcsolatban az osztrák hivatalnokok továbbra is élesen elzárkóznak mindenféle nyilatkozattól, és nyomatékosan kérték a riportereket, hogy ne zaklassák a helyi iskolásokat - ennek érdekében tanítási szünetet rendeltek el. A hivatalos vizsgálat hetekig elhúzódhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!