Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Karadzsics láthatatlan tanácsadójában bízik

2008.07.31. 19:16
Megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) csütörtökön tartott első meghallgatásán a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök, aki egyelőre nem emelt kifogást a vádemelés ellen, ám megerősítette, hogy önmaga kívánja ellátni védelmét.

A több mint egy évtizeden át Európa leginkább keresett személyének számító, Szerbia által szerdán a hágai törvényszéknek kiadott, 63 éves Karadzsics sötétkék öltönyben és nyakkendőben jelent meg az Alphons Orie holland bíró vezette meghallgatáson. Időközben lenyírta bozontos szakállát és hosszú haját, amellyel kilétét álcázta bujkálásának utolsó szakaszában.

Karadzsics soványabbnak tűnt, mint a közel százezer halálos áldozattal és 2,2 millió ember elüldözésével járó 1992-1995-ös boszniai háború idején, de magabiztosnak mutatkozott, sőt időnként elmosolyodott. A boszniai szerbek volt vezetője egyedül, ügyvédek nélkül foglalt helyet a vádlottak fülkéjében.

A bíró kérdésére közölte, hogy láthatatlan tanácsadója van, s úgy döntött, hogy önmaga látja el védelmét. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy lemondott a kirendelt védőügyvéd igénybe vételéről, amit később megtoldott azzal, hogy az egész per folyamán maga kívánja ellátni védelmét.

Karadzic nem emelt kifogást a vádemelés ellen, és arra sem tartott igényt, hogy az egész vádiratot felolvassák számára. A bíró ismertette ugyan Karadzsics-csal a vádirat összefoglalóját, ám a volt boszniai szerb vezető elhárította az egész vádirat felolvasását, mondván, hogy ez nem érdekli.

Serge Brammertz, a törvényszék főügyésze megígérte, hogy a lehető leggyorsabban beterjeszti az NT-nek a népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnöket felsoroló, tizenegy vádpontból álló vádirat felfrissített változatát, az utolsó szövegváltozat ugyanis még 2000-ből származik.

A volt politikust elsősorban Szarajevó 43 hónapon át tartó, több mint tízezer halálos áldozatot követelő szerb ostroma, valamint a boszniai szerb erők által 1995-ben elfoglalt Srebrenicában lemészárolt közel nyolcezer bosnyák férfi és fiú halála miatt szeretnék felelősségre vonni.

Karadzsics közölte, hogy szeretné megkapni és tanulmányozni az új szövegváltozatot, s annak ismeretében, az augusztus 29-re kitűzött újabb meghallgatáson terjeszti elő kifogásait. Amennyiben erről nem nyilatkozik, az NT automatikusan úgy tekinti, hogy ártatlannak vallotta magát.

Karadzsics a meghallgatás elején az eljárási szabályoknak megfelelően jegyzőkönyvbe mondta nevét, születési helyét és idejét. Az őrizetbe vétele idejekor érvényes lakcímét illetően hivatalos lakcímként feleségének a kelet-boszniai Paléban lévő háza címét adta meg, nem hivatalos lakcímként pedig azt a belgrádi utcát nevezte meg, ahol a szerb hatóságok által július 21-én bejelentett őrizetbe vétele előtt Dragan Dabic álnéven lakott.

Karadzsics felhánytorgatta, hogy szerinte törvénytelenül vették őrizetbe Belgrádban. Közölte, hogy három napra elrabolták, s számos szabálytalanság övezi hágai kiadatását is. Egyúttal felemlegette a Richard Holbrooke egykori amerikai diplomatával, a boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodás fő kovácsával az egyezmény aláírásakor kötött állítólagos megállapodását.

Ennek értelmében Karadzsicsnak el kell tűnnie a közéletből, sőt még az irodalmi életből is, cserébe az Egyesült Államok teljesíti kötelességét. A Karadzsics család által többször emlegett, a volt politikusnak gyakorlatilag a hágai felelősségre vonás alól mentességet szavatoló állítólagos egyezséget Holbrooke már többször cáfolta.

Karadzsics közölte azt is, hogy félti az életét, mondván: ha Holbrooke a halálát kívánja és sajnálja, hogy az NT nem szabhat ki halálbüntetést, szeretné tudni, hogy Holbrooke keze elér-e hozzá. Svetozar Vujacic, Karadzsics belgrádi ügyvédje a szerb fővárosban közölte, hogy védence éhségsztrájkot kezd, ha nem engedik meg számára, hogy maga lássa el saját védelmét.

Holbrooke: hamis Karadzsics állítása

Richard Holbrooke amerikai diplomata ismét tagadta egy csütörtök esti interjúban, hogy annak idején büntetlenséget ígért volna Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőnek, cserében a politikai életből való távozásáért. Holbrooke a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában beszélt erről, miután Karadzic a nap folyamán hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) tartott első meghallgatásán egyebek közt azt állította, hogy a boszniai háború lezárásával megbízott amerikai főtárgyalóval olyan egyezséget kötött, amely számára mentességet szavatolt a felelősségre vonás alól. Holbrooke szerint Karadzic először akkor kürtölte szét ezt a félrevezető üzenetet, amikor távozott posztjairól és elrejtőzött. Az üzenetben azt állította: olyan ígéretet kapott, hogy ha eltűnik, akkor nem fogják üldözni. "Ez teljesen hamis" - mondta most a diplomata, aki tárgyalásain elérte a délszláv háborút 1995-ben lezáró daytoni békét.