Szilárda
0 °C
6 °C

Merénylet a karacsi amerikai konzulátusnál

2006.03.02. 09:51
Öten meghaltak, 49-en megsebesültek az Egyesült Államok karacsi konzulátusa mellett csütörtökön hajnalban elkövetett robbanásos merényletben. Az egyik áldozat amerikai diplomata volt. Az épület ellen az utóbbi években többször követtek el merényletet.

Öt halottja és 49 sebesültje volt az Egyesült Államok karacsi konzulátusa mellett csütörtökön hajnalban elkövetett robbantásoknak. George Bush amerikai elnök azt közölte, hogy egy hivatásos amerikai diplomata a merénylet egyik halálos áldozata.

A helyi rendőrség kezdetben arról számolt be, hogy a robbanószerkezeteket valószínűleg két, a közelben lévő Marriott luxusszálloda parkolójában álló gépkocsiba rejtették. Később viszont már azt közölték, hogy csupán egy pokolgép robbant, a második robbanást már a detonációból keletkező tűz okozta. A hatóságok egy kiégett gépkocsironcsban megtalálták az egyik feltételezett öngyilkos merénylő holttestét, a másikét egy újabb jármű mellett. Egy harmadik áldozat egy biztonsági szolgálatot teljesítő katona volt.

Az első jelentések szerint az amerikai képviselet tagjai közül senki sem sérült meg, de az iszlámábádi amerikai nagykövetség egyelőre nem tudta ezt megerősíteni. Ugyanakkor a pakisztáni biztonsági szolgálat egyik illetékese azt közölte, hogy meghalt egy, "a konzulátussal kapcsolatban álló külföldi", egy másik külföldi pedig eltűnt.

A konzulátus épületét egy, a közlekedés előtt lezárt út választja el a szállodától, és magas, megerősített betonfalak veszik körül. A 2002. június 14-én, gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett öngyilkos merénylet óta, amelyben 14 pakisztáni vesztette életét, egyetlen autó sem közelítheti meg a konzulátust szigorú ellenőrzés nélkül. Ennek ellenére 2004 márciusában öt perccel a várható robbanás előtt hatástalanítottak egy nagy erejű pokolgépet, amelyet az amerikai képviselet közelében egy kis furgonban helyeztek el.

A terrorakciót két nappal George Bush amerikai elnök tervezett pakisztáni látogatása előtt hajtották végre. Bush várhatóan csak néhány órát tölt Iszlámábádban, és programjában nem szerepel Karacsi.