Tekla
9 °C
20 °C

Véres merénylet az amerikai konzulátusnál

2002.06.14. 09:49
Nyolc ember vesztette életét, amikor autóba rejtette pokolgép robbant a pakisztáni amerikai konzulátus közelében. A merényletért eddig senki sem vállalta a felelősséget.
Valószínűleg egy öngyilkos merénylő robbanóanyagokkal megrakott autója okozta azt a robbanást, ami a karacsi amerikai konzulátusnál történt.

Nyolc áldozat

A helyi idő szerint péntek délelőtt végrehajtott merényletben nyolc ember meghalt, többen megsebesültek. Az áldozatok mind helybéliek, a követség munkatársai közül nem sérült meg senki. A robbanás nyomán kráter keletkezett az úttesten, a környéket pedig üvegcserepek borították be. Azonban a követség épülete nem sérült meg komolyabban. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget az akcióért. A hatóságok szélsőséges muzulmán csoportokra gyanakodnak, akik mindig is ellenezték, hogy Pakisztán együtt működik az Egyesült Államokkal.

Musarraf a terroristák felszámolását ígérte

A véres terrortámadás egy nappal azután történt, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter Iszlamabadban tárgyalt Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel a szélsőségesek visszaszorításáról. Musarraf tábornok januári televíziós beszédjében a szélsőségesek felszámolását ígérte országa népének-jelentette a BBC.

Távoztak a diplomaták

A múlt hónapban 11 francia és három pakisztáni vesztette életét, amikor pokolgép robbant egy autóbuszon a Karacsi Sheraton Hotel előtt. A rendőrség feltételezése e merénylet mögött Oszama bin Laden al-Kaida szervezete áll. Azóta a külföldi diplomaták többsége elhagyta az országot.