Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Négy gyermek vesztette életét egy thaiföldi merényletben

2002.06.04. 11:17
Legkevesebb négy halottja és tizenhárom sebesültje van egy iskolabusz ellen intézett támadásnak Thaiföldön. A támadást feltehetőleg karen gerillák követték el. A támadás célja egyelőre tisztázatlan, hiszen a karenek a Thaifölddel szomszédos Mianmartól történő elszakadásért küzdenek.
Legkevesebb négy gyermek életét vesztette, további tizenhárom megsebesült, miután a Mianmartól (régi nevén Burma) való elszakadásért küzdő karen nemzetiségű fegyveresek tüzet nyitottak egy iskolabuszra a mianmari határ közelében Thaiföldön. A támadás Bangkoktól száz kilométerre nyugatra történt - jelentette a BBC.

Indokolatlan erőszak

A több mint húsz gyermeket szállító buszra három fegyveres nyitott tüzet M-16-os gépkarabélyokkal. A buszsofőrnek sikerült kikerülnie a támadókat és elmenekülni a támadás helyszínéről. A támadók a helyi nemzetiségi karen gerillákra jellemző álcázó ruhát viseltek. A BBC helyszíni tudósítója szerint a támadásnak nem volt motivációja, hiszen a karen gerillák a Mianmartól való függetlenségért küzdenek.

Mianmar és Thaiföld határát a múlt héten lezárták a két ország katonáinak összecsapásai miatt. A tartományban, ahol a támadás történt, 2000 januárjában két napos harc alakult ki a karen gerillák és a thai kormányhadsereg között - a harcokban tíz felkelő vesztette életét. Három hónappal ezelőtt karen gerillák egy csoportja Mianmar bangkoki nagykövetségén ejtett túszokat. A karenek Mianmar 1948-as függetlenné válása óta folytatják függetlenségi harcukat - írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!