Auguszta
-4 °C
2 °C

Egybeeshet Károly esküvője és a pápa temetése

2005.04.03. 15:46
Kényes protokollproblémát okozhat vasárnapi brit sajtótalálgatások szerint a hétvégén elhunyt II. János Pál pápa temetésének és Károly brit trónörökös pénteken esedékes esküvőjének esetleges időbeli egybeesése.
Londonban idézett olasz lapértesülések szerint a katolikus egyházfő búcsúztatásának legvalószínűbb időpontja szerda vagy csütörtök, de a pénteki temetést sem lehet kizárni.

A hagyományoknak megfelelően az olyan fontos személyiségek temetésén, mint a néhai pápa, a brit királyi család valamely magas rangú tagjának, leginkább magának a trónörökösnek, vagy apjának, Fülöp edinburgh-i hercegnek illik részt vennie.

Ugyancsak szinte kötelező az anglikán világegyház első számú vallási méltóságának, Rowan Williamsnek, Canterbury érsekének a jelenléte II. János Pál temetésén, jóllehet az érsek az esküvői szertartás menetrendje szerint a polgári ceremónia után személyesen áldja meg Windsorban, a Szent György kápolnában péntek délután Károly herceg és kedvese, Camilla Parker Bowles frigyét.

A trónörökösi esküvő időpontja akkor is gondot okozhat, ha nem esik pontosan egybe a szombat este elhunyt pápa temetésével. A The Sunday Timesnak egy név nélkül nyilatkozó vallásügyi szakértő azt mondta: a királynő katolikus alattvalói közül sokban visszatetszést kelthet, ha Károly és Camilla a pápa halála után meghirdetett hivatalos gyászidőszakban kel egybe.

Nagy-Britanniában 5 millió katolikus él; ez az összlakosság mintegy 8 százaléka. A vezető vasárnapi brit lapnak mindazonáltal Károly hivatalos rezidenciája, a Clarence House a szóvivője azt mondta: a herceg esküvőjének időpontja továbbra is péntek, és nincsenek tervek a módosításra.