Auguszta
-7 °C
0 °C

A Fidesz bírálja a kormány Kárpátalja-politikáját

2004.09.02. 18:40
A Fidesz szerint nemzetbiztonsági kockázatot vethet fel, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és annak vezetője, Gajdos István a jelenlegi magyar kormánynak, illetve az MSZP "bizonyos köreinek" kizárólagos támogatását élvezi - közölték fideszes politikusok csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító államtitkár csodálkozását fejezte ki a fideszes politikusok kérdései miatt:
Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke és Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a beregszászi magyar főiskola megmentése érdekében szeptember 8-ra, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett demonstráció kapcsán beszéltek a magyar kormány kárpátaljai politikájáról.

Iskola helyett szálloda?

Németh Zsolt elmondta, hogy a beregszászi magyar főiskolának helyet adó épületben szállodát akarnak nyitni, és az ügy kapcsán "felsejlik" Gajdos István neve. A kárpátaljai magyar képviselővel összefüggésben a külügyi bizottság fideszes elnöke kiemelte, hogy 2002-ben "nyilvánvaló választási csalással" jutott mandátumhoz.

"Biztosan tudjuk azt, hogy az UMDSZ egyértelmű és nyílt szerepet vállalt a munkácsi választási csalásban" - tette hozzá. Elhangzott, az UMDSZ a magyar kormány kizárólagos támogatását élvezi Kárpátalján, "a KMKSZ pedig útban van Gajdoséknak és útban van a magyar kormánynak is"

Kövér László kérdéseket tett fel Gajdos Istvánról. Firtatta például, hogy Gajdos István kért-e tartózkodási engedélyt Magyarországon, és igaz-e, hogy az illetékes magyar hatóságok ezt megtagadták tőle.

"Megfelel a valóságnak, hogy Gajdos Istvánnak köze lenne a kárpátaljai védelmi pénzek szedéséhez?" - tette fel a kérdést Kövér László. Tudakolta azt is, hogy Gajdos István járt-e az ungvári egyetem rektoránál közvetlenül "a rektor brutális meggyilkolása előtt". A politikus tudni szeretné, hogy igaz-e: a magyar nemzetbiztonsági szervek jeleztek a kormánynak Gajdos Istvánnal kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatokat, de a kabinet nem volt hajlandó azokat komolyan venni.

Kövér László szerint fennáll a veszélye annak, hogy a kárpátaljai magyar igazolványok birtokosainak adatai olyan ukrajnai politikai vagy "politika alatti" körök kezébe kerülnek, amelyekkel kapcsolatban fennáll a magyar nemzeti érdekek veszélyeztetésének lehetősége. A politikus firtatta: igaz-e, hogy az MSZP bizonyos gazdasági körei erős politikai és üzleti kapcsolatot ápolnak az UMDSZ "bizonyos köreivel".

"Forduljon a bizottsághoz"

Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős államtitkár az MTI-nek csodálkozását fejezte ki Kövér László és Németh Zsolt kérdései miatt. Hozzátette: Kövér László, mint a parlament nemzetbiztonság bizottságának elnöke, pontosan tudja, ha bárkivel kapcsolatban olyan ismeretei vannak, hogy "nemzetbiztonsági kockázatot" jelent Magyarország számára, akkor előadhatja ezt a bizottság előtt, illetve kérdést intézhet ez ügyben a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőihez, illetve a szolgálatok irányításában részt vevő kormánytényezőkhöz.

"A nemzetbiztonsági eljárási szabályok ismeretében azonban nem tehetők fel, és nem válaszolhatók meg olyan kérdések a nyilvánosság előtt, hogy ki jelent, illetve ki nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Tudott dolog, hogy minden ilyen jellegű adat államtitoknak minősül" - jelentette ki Tóth András.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!