Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Választási csalót hordott tenyerén a kormány

2008.02.21. 21:25
Hat év után Kovács Miklósnak papírja van arról, hogy csalással vették el tőle a képviselői mandátumát 2002-ben. A strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság most hozott ítéletet ügyében és kárpótlásra kötelezte az ukrán államot. Kovácscsal szemben akkor Gajdos István győzött. A magyar kormány ismerte a csalásról szóló panaszokat, mégis Gajdos szervezetét pénzelte.

Gajdos István (Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség - UMDSZ) és Kovács Miklós (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség- KMKSZ) harca évek óta meghatározza a kárpátaljai magyarság politikáját. A KMKSZ-esek a „jobbosok” míg az UMDSZ-esek a „balosok”, ha végletekig leegyszerűsítve akarunk magyarázni. Az utóbbi években az UMDSZ kapta illetve oszthatta tovább az anyaországi támogatások jelentős részét. Strasbourgban viszont egy komoly pofont kapott a szervezetet vezető Gajdos István: utólag érvénytelenítették azt a választást, ami alapján ő volt mostanáig a hivatalosan elismert „magyar politikus” Ukrajnában. A Magyarországról érkező állami támogatások kilenctizedét kapja Gajdos szervezete Kovács Miklós szerint.

2002-ben még voltak egyéni képviselőjelöltek Ukrajnában (ma már csak pártlisták vannak) és ez lehetőséget adott, hogy Kárpátaljáról egy magyar politikus is bejuthasson az ukrán parlamentbe. 2002-ben két komoly rivális indult egymás ellen: Kovács Miklós és Gajdos István. Gajdos a később narancsos forradalomban megdöntött Viktor Janukovics vezette szociáldemokrata párt színeiben indult, Kovács függetlenként. Az előzetes eredmények szerint Kovács nyert, ám váratlanul négy választókörzet eredményeit megsemmisítették, és így mégis Gajdost hozták ki győztesnek. Évekig ő képviselte Kárpátalját Kijevben és Beregszász járás közigazgatási hivatalát is ő vezethette.

Kovács közvetlenül a választás után jelezte, hogy szerinte a négy választókörzet eredményeit mondvacsinált okokból törölték. (Gajdos pártjának megfigyelői szerint három helyen ismeretlenek érvénytelen szavazólapokat dobtak az urnába majd elfutottak, egy helyen pedig sérültnek vélték a szavazólapok csomagolását.) Az ukrán legfelsőbb bíróság elutasította Kovács keresetét, így került az ügy Strasbourgba. Ott 2008 februárjában hoztak ítéletet: eszerint a választást tényleg elcsalták, mert a szavazatok megsemmisítése megalapozatlan volt.

„Az elmaradt képviselői fizetésemet nem kapom meg, de erkölcsi kártérítés címén valamennyit fizetnie kell az ukrán államnak” – mondta az Indexnek Kovács Miklós. A 2002-ben elcsalt választás Kovács szerint „sarokköve volt” Gajdos későbbi felfutásának: „Sok nagyon fontos állami támogatást átcsatornáztak nekik a 2002-es választás után”. Abban az évben Magyarországon is voltak választások, és a Medgyessy-kormány Gajdos szervezetét tekintette partnernek. Arra hivatkozott akkoriban Kovácsnak Szabó Vilmos, (MSZP) a Határon Túli Magyarok Hivatalának akkori elnöke, hogy Gajdos győzelme legitim volt, tehát a magyar kormánynak is őt kell elismernie. Kovács hiába hangoztatta Budapesten a Strasbourgban jogosnak ítélt kifogásait. Kovács szerint a baloldali magyar kormány őt és szervezetét gyanakvással figyelte, mert Fidesz-közelinek tartották. Ezért a magyar kormány inkább szemet hunyt a választási csalás felett az ő értelmezése szerint.

Gajdos szervezete működtethette a magyarigazolványokat kiállító irodákat és ők osztották ki a gyermekeiket magyar iskolába járató szülők támogatásait is. Kovács szerint utóbbit kampánycélokra használták Gajdosék, és emberei az utóbbi két elnökválasztás évében „köszönd meg Janukovicsnak!” felszólítással adták ki a magyar kormány által küldött támogatást. Mindeközben a hivatalos magyar diplomácia inkább Janukovics ellenfeleit támogatta.m  • Vennék
  • Hírek