Judit
2 °C
7 °C

Újabb csapatokat küld Pakisztán Kasmírba

2002.05.30. 16:53
Három indiai rendőr életét vesztette, amikor feltehetőleg iszlám fegyveresek rajtaütöttek állomásukon Kasmírban. A nemzetközi nyomás ellenére tovább folynak az összecsapások a határ mentén. Eközben Pakisztán úgy döntött, ebbe a térségbe vezényli át csapatait Afganisztán mellől.
Kasmírban állomásozó alakulatait kívánja megerősíteni az afganisztáni határ mellől átvezényelt csapatokkal Pakisztán. Ezek a katonák eddig az Egyesült Államok erőinek al-Kaida és a tálib-ellenes műveleteihez nyújtottak segítséget. Csapataihoz intézett beszédében Musarraf tábornok ismét azt hangoztatta, hogy visszavágnának, ha India megtámadná országukat. Hozzátette, hogy ha erre sor kerül, akkor katonáik ellenséges területen is harcolnak majd.

Megöltek három indiai rendőrtisztet

Valószínűleg Kasmír függetlenségéért küzdő iszlám fegyveresek támadták meg a Dzsammutól 180 kilométerre észak-keletre fekvő dodai komplexumot. Az akcióban három indiai rendőr meghalt, de meg nem erősített jelentések szerint a harcok még mindig folynak az épületekben - jelentette a BBC.

Heves harcok

Két héttel ezelőtt 31 ember - indiai katonák és családtagjaik - vesztette életét Kasmírban, amikor támadás érte laktanyájukat. India szerint pakisztáni muzulmán fegyveresek voltak a tettesek. Azóta heves harcok dúlnak a Kasmírt indiai és pakisztáni részre osztó határvonal mellett. A két ország mintegy egymillió katonát, vadászgépeket, tankokat és nehéztüzérséget vezényelt a körzetbe. Jelentések szerint szerdán heves tüzérségi támadások zajlottak a körzetben. India azt állítja, hogy Pakisztán már nem csak aknavetőkkel, hanem nagy kaliberű lövegekkel támadja területeit, amire ők is hasonló fegyverekkel reagáltak. A Kasmír-szerte dúló harcokban ma tizenhárman vesztették életüket.

A britek India mellé állnak

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is a háború veszélyeire figyelmeztette a két szembenálló felet. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus irányítása könnyen kicsúszhat a vezetők kezéből, és ez beláthatatlan következményekkel járhat. Hozzátette: Perverz Musarraf pakisztáni elnöknek konkrét lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a terroristák ne használják országa területét kiképzésekre és a támadások kiindulópontjának. Hasonlóan vélekedett Jack Straw, a térségből visszatérő brit külügyminiszter is. Hozzétette, hogy Nagy-Britannia India mellett áll a terrorizmus elleni harcban. Straw szerint a nemzetközi közösség tetteket és nem szavakat vár a pakisztáni vezetőtől a terrorizmus felszámolásával kapcsolatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?