Szilárda
0 °C
6 °C

Véres szeparatista akció Kasmírban

2001.10.01. 21:53
Az elmúlt két év legvéresebb támadását hajtották végre Kasmírban muszlim szeparatisták hétfőn. A szrinagari tartományi parlament előtt elkövetett öngyilkos merényletnek legalább 31 áldozata van. Az akciót India és Pakisztán is elítélte.
Legább 31 halottja és 75 sérültje van a szrinagari tartományi parlament előtt hétfőn elkövetett öngyilkos robbantásos merényletnek. Két év óta ez volt a legsúlyosabb támadás Kasmír indiai részén, ahol muzulmán szélsőségesek gerillaharcot folytatnak a himalájai tartomány függetlenségéért.

Hét órán át tartott a tűzharc a támadók és a biztonsági erők között. Ennek során két lázadó fegyveres vesztette életét. A legtöbb halálos áldozatot a gépkocsival felrobbantott pokolgép okozta, amely 13 ember életét oltotta ki. A robbanószerkezetet szállító jármű vezetője is meghalt. A többiek sérüléseikbe haltak bele később.

A Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam függetlenségéért küzdő egyik csoport, Dzsais-i Mohamed (Mohamed Hadserege) vállalta a felelősséget az akcióért.

India és Pakisztán elítélte a támadást

Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök az ilyen cselekményekkel szembeni világméretű fellépésnek kitett fegyveresek utolsó próbálkozásának nevezte a szrinagári támadást. A PTI indiai hírügynökség által idézett szavai szerint a hétfői merénylet azoknak a "terroristáknak" a zavartságát jelképezi, akik tudják: nincs jövőjük Indiában. India egyébként régóta hangoztatja, hogy a muszlim Pakisztán fegyverrel és pénzzel támogatja a kasmíri szeparatistákat.

Pakisztán is elítélte a kasmíri öngyilkos merényletet. "Ez a szrinagári terrorista cselekmény különösen elítélendő, mivel úgy tűnik, az a célja, hogy befeketítse kasmíri nép önrendelkezésért folytatott jogos küzdelmét" - állapítja meg közleményében az iszlámábádi külügyminisztérium.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft