Újabb tűzharc Kasmírban

2002.01.04. 09:11
Indiai és pakisztáni csapatok péntekre virradóra aknavetőkkel és automata fegyverekkel lőtték egymás állásait a vitatott Kasmírban húzódó közös határukon át, míg vezetőik a katmandui regionális csúcson való részvételre készültek. A Pentagon a történtek ellenére továbbra is bizakodó. Donald Rumsfeld védelmi miniszter kijelentette: nem hiszi, hogy háborúba bonyolódik a két ország.
A pakisztáni erők csütörtök éjjel aknavetőkkel vettek célba két indiai állást a Kasmír déli részén lévő Puncs körzetben. Az indiai hadsereg viszonozta a tüzet - jelezték katonai források, hozzátéve: a Kasmír téli fővárosától, Dzsammutól 60 kilométernyire délre lévő Szamba térségéből indiai csapatok aknagránátokat zúdítottak egy pakisztáni bunkerre, és a szemben álló felek automata fegyverekkel is lőtték egymást a határ különböző pontjain. Három indiai katona és két polgári személy megsebesült.

India és Pakisztán az utóbbi hetekben katonák tízezreit mozgósította közös határuk mentén, az újdelhi parlament ellen december 13-án véghezvitt merénylet nyomán. India két pakisztáni bázisú iszlám szélsőséges csoportot kárhoztatott az öngyilkos merényletért, amely 14 ember életét oltotta ki, beleértve az öt támadót.

Egy amerikai kormányhivatalnok azt mondta a Reutersnak, hogy Washington fontolgatja egy vezető tisztségviselő Dél-Ázsiába való kiküldését a két atomfegyverrel rendelkező rivális lecsillapítására. Az Egyesült Államok további lépéseket vár Pervez Musarraf pakisztáni elnöktől az iszlám fegyveres csoportok megfékezésére - tette hozzá.

A Pentagon optimista

Az amerikai védelmi miniszter bizakodott, hogy India és Pakisztán békés eszközökkel rendezi nézeteltéréseit. "Nem hiszem, hogy háborúba bonyolódnak" - mondta Donald Rumsfeld a Pentagonban, jelezve, hogy indiai kollégája, George Fernandes elfogadta washingtoni vizitre szóló meghívását.

A brit miniszterelnököt pénteken Újdelhibe várták. Tony Blair látogatásának középpontjában nyilvánvalóan az indiai-pakisztáni feszültség enyhítése áll. Blair mindenesetre óva intett bárkit vérmes remények táplálásától. "Nincs receptem a kasmíri problémára" - mondta csütörtökön, Dakkába tartva a repülőgépen.

Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő már a nepáli fővárosban tartózkodik, ahol részt vesz a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Társulás (SAARC) fórumán csakúgy, mint Pervez Musarraf pakisztáni elnök. (Blairnek tehát talán három napot is várnia kell, amíg találkozhat Vadzspajival.)

Vadzspaji Katmanduba újólag felhívta a nemzetközi közösséget, hogy fokozza nyomását a terrorizmust támogató országokra. A terrorizmus elleni harc - általánosságban - szerepel a SAARC-csúcs napirendjén. A fórum alkalmat adhat a válság hatástalanítására irányuló indiai-pakisztáni kontaktusra, bár Vadzspaji úgy vélte, hogy a regionális SAARC-folyamat szemlátomást kizárja kétoldalú indiai-pakisztáni csúcs tartását Katmanduban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön