Árpád
-2 °C
3 °C

Újabb tűzharc Kasmírban

2002.01.04. 09:11
Indiai és pakisztáni csapatok péntekre virradóra aknavetőkkel és automata fegyverekkel lőtték egymás állásait a vitatott Kasmírban húzódó közös határukon át, míg vezetőik a katmandui regionális csúcson való részvételre készültek. A Pentagon a történtek ellenére továbbra is bizakodó. Donald Rumsfeld védelmi miniszter kijelentette: nem hiszi, hogy háborúba bonyolódik a két ország.
A pakisztáni erők csütörtök éjjel aknavetőkkel vettek célba két indiai állást a Kasmír déli részén lévő Puncs körzetben. Az indiai hadsereg viszonozta a tüzet - jelezték katonai források, hozzátéve: a Kasmír téli fővárosától, Dzsammutól 60 kilométernyire délre lévő Szamba térségéből indiai csapatok aknagránátokat zúdítottak egy pakisztáni bunkerre, és a szemben álló felek automata fegyverekkel is lőtték egymást a határ különböző pontjain. Három indiai katona és két polgári személy megsebesült.

India és Pakisztán az utóbbi hetekben katonák tízezreit mozgósította közös határuk mentén, az újdelhi parlament ellen december 13-án véghezvitt merénylet nyomán. India két pakisztáni bázisú iszlám szélsőséges csoportot kárhoztatott az öngyilkos merényletért, amely 14 ember életét oltotta ki, beleértve az öt támadót.

Egy amerikai kormányhivatalnok azt mondta a Reutersnak, hogy Washington fontolgatja egy vezető tisztségviselő Dél-Ázsiába való kiküldését a két atomfegyverrel rendelkező rivális lecsillapítására. Az Egyesült Államok további lépéseket vár Pervez Musarraf pakisztáni elnöktől az iszlám fegyveres csoportok megfékezésére - tette hozzá.

A Pentagon optimista

Az amerikai védelmi miniszter bizakodott, hogy India és Pakisztán békés eszközökkel rendezi nézeteltéréseit. "Nem hiszem, hogy háborúba bonyolódnak" - mondta Donald Rumsfeld a Pentagonban, jelezve, hogy indiai kollégája, George Fernandes elfogadta washingtoni vizitre szóló meghívását.

A brit miniszterelnököt pénteken Újdelhibe várták. Tony Blair látogatásának középpontjában nyilvánvalóan az indiai-pakisztáni feszültség enyhítése áll. Blair mindenesetre óva intett bárkit vérmes remények táplálásától. "Nincs receptem a kasmíri problémára" - mondta csütörtökön, Dakkába tartva a repülőgépen.

Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő már a nepáli fővárosban tartózkodik, ahol részt vesz a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Társulás (SAARC) fórumán csakúgy, mint Pervez Musarraf pakisztáni elnök. (Blairnek tehát talán három napot is várnia kell, amíg találkozhat Vadzspajival.)

Vadzspaji Katmanduba újólag felhívta a nemzetközi közösséget, hogy fokozza nyomását a terrorizmust támogató országokra. A terrorizmus elleni harc - általánosságban - szerepel a SAARC-csúcs napirendjén. A fórum alkalmat adhat a válság hatástalanítására irányuló indiai-pakisztáni kontaktusra, bár Vadzspaji úgy vélte, hogy a regionális SAARC-folyamat szemlátomást kizárja kétoldalú indiai-pakisztáni csúcs tartását Katmanduban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?