Botond, Mózes
EUR 389,99 Ft
USD 374,11 Ft
12 °C
29 °C

Lelőttek egy pakisztáni kémrepülőt

2002.01.07. 08:44
Az indiai légvédelem - újdelhi közlés szerint - lelőtt vasárnap este egy pakisztáni felderítő repülőgépet India Dzsammu és Kasmír államában, az országot Pakisztántól elválasztó tűzszüneti vonal közelében. Közben éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el Indiában a Bangladessel közös, északkeleti határszakaszon is, hogy megakadályozzák fegyveres szakadárok átszivárgását.
A személyzet nélküli, robotpilótával vezérelt gép felderítőgép pakisztáni területen zuhant le, miután az indiai légvédelmi tüzérség eltalálta - jelentette indiai tömegtájékoztató eszközökre hivatkozva az ITAR-TASZSZ. Faruk Abdullah, Dzsammu és Kasmír főminisztere szerint két kémrepülőgép érkezett indiai légtérbe, de a másikat nem sikerült eltalálni. Az indiai fegyveres erők északi hadseregcsoportja nem erősítette meg ezt a hírt, a pakisztáni hadsereg illetékese pedig cáfolta. A pakisztáni illetékes szerint az indiai légierő távirányítású felderítő gépe zuhant le a térségben.

Intenzív pakisztáni támadás

Továbbra is feszült a helyzet a két országot elválasztó tűzszüneti vonal mentén a kasmíri térségben. Az indiai védelmi minisztérium illetékesének közlése szerint pakisztáni oldalról hosszasan és intenzíven lőttek vasárnap este indiai területeket. Indiai részről aknavetők tüzével válaszoltak. Az indiai illetékes állítása szerint legalább 15 pakisztáni katona vesztette életét a pakisztáni Szijalkot városhoz közeli szakaszon lezajlott tűzpárbajban. Indiai veszteségről nem számoltak be. Egy pakisztáni lap, amelynek jelentését a Reuters idézte, három indiai katona elestéről írt. Egybehangzó jelentések szerint hétfő reggelre elcsitultak a harcok.

Tony Blair közvetít

A dél-ázsiai körúton tartózkodó Tony Blair brit miniszterelnök hétfőn telefonon folytatott megbeszélést George Bush amerikai elnökkel az indiai-pakisztáni feszültségről. Blair tájékoztatta Busht Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfővel folytatott vasárnapi tárgyalásáról, illetve véleményt cserélt vele Pervez Musarraf pakisztáni államfővel esedékes hétfői találkozójának tervezett témáiról.

India és Pakisztán - függetlenségének elnyerése, 1947 óta - három háborút vívott már egymással a vitatott hovatartozású Kasmírért. Most annak nyomán vált ismét feszültté a helyzet, hogy december 13-án egy fegyveres csoport támadást intézett az indiai parlament épülete ellen. Újdelhi vádja szerint pakisztáni területen kiképzett terroristák hajtották végre a támadást.

Kijárási tilalom a bangladesi határszakaszon

Közben éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el Indiában a Bangladessel közös, északkeleti határszakaszon is, hogy megakadályozzák fegyveres szakadárok átszivárgását bangladesi területről - közölte a Reuters hírügynökséggel Meghálaja állam helyi hatóságainak egyik képviselője. India hét északkeleti államában több mint 200 etnikai és törzsi csoport él. Ezek gyakran vádolják azzal az újdelhi központi államhatalmat, hogy "fosztogatja a térség természeti kincseit, és keveset nyújt cserébe az ott élőknek". Indiai állítások szerint szakadár fegyveresek gyakorta indítanak támadásokat indiai területek ellen a szomszédos Bangladesből, amellyel Indiának 4000 kilométer hosszú közös határa van. Bangladesi részről rendre cáfolják az indiai vádakat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek