Lehel
17 °C
27 °C

Megölték a kasmíri robbantás feltételezett tetteseit

2003.10.18. 11:29
Többórás harcban megölték az indiai biztonsági erők a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam főminisztere rezidenciájánál történt előző napi robbantás mindkét elkövetőjét.
A két feltételezett szeparatista pénteken Mufti Mohammed Szajed főminiszter házától mintegy 100 méterre két robbanószerkezetet léptetett működésbe. A pokolgépek a biztonsági erők két tagját megölték. A tettesek tüzet nyitottak, és elsáncolták magukat egy bevásárlóközpontban, amelyet a hatóságok embereinek csak másnap reggelre sikerült teljesen bevenniük. A négyemeletes bevásárlóközpontban kirobbant harcban a biztonsági erők 11 tagja megsebesült kézigránát-robbanástól és a rájuk zúduló géppuskatűztől. A Szajed házánál történt robbantás elkövetőjeként két ismeretlen szakadár csoport, a Farzandan-i-Milat és az an-Nászirin jelentkezett.

Ki a felelős

Lal Krisna Advani indiai miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter pénteki tévényilatkozatában viszont az al-Manszúrian szélsőséges csoportot tette felelőssé az akcióért. Az al-Manszúriant a pániszlám Laskar-i-Taiba, Pakisztánban létrehozott, majd betiltott szervezethez közel állónak tartják, a hatóságok szerint az al-Nászirin pedig a Laskar-i-Taiba fedőszerve. A Pakisztán és India között vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír a főként hinduk lakta India egyetlen muzulmán többségű állama. A térségben tevékenykedő muzulmán szakadárokkal vívott harcban indiai adatok szerint 1989 óta több mint 38 ezer ember vesztette életét - pakisztáni nyilvántartások szerint az áldozatok száma ennek legfeljebb a fele.