Árpád
-2 °C
4 °C

Összecsapások zavarják a kasmíri választásokat

2002.09.16. 12:32
Véres kampány után megkezdődtek a négynapos választások az indiai fennhatóság alatt álló Kasmírban. Több iszlám fegyveres csoport bejelentette, hogy bárkit megöl, aki részt vesz a szavazáson.
Hétfőn megnyíltak a szavazóhelyiségek az indiai közigazgatás alatt álló Kasmírban, de a négynapos választásokat máris több incidens zavarta meg. Hivatalos források szerint legalább öt szeparatista fegyveres vesztette életét az indiai határőrökkel vívott harcban, amikor megtámadtak egy szavazóhelyiséget. Pár mérfölddel arébb egy rendőr vesztette életét, amikor ismeretlenek rátámadtak. Radzsuriban pedig egy rakétát lőttek ki egy szavazóhelyiségre, itt azonban senki sem sérült meg. A hadsereg bejelentette, hogy a szavazóhelyiségek megnyitása előtt 11 feltételezett iszlám terroristát lőttek le.

Megfélemlített szavazók

Korábban magas választási részvételre számítottak, de a merényletek miatt kevesen mennek el szavazni. Kasmír legnagyobb elszakadáspárti iszlám pártja előre bejelentette, hogy bojkottálja a szavazást. Emellett több iszlám fegyveres csoport is azt közölte, hogy bárkit megöl, aki részt vesz a szavazáson.

A jelölteket sem kímélték

Magát a kampányt is az erőszak árnyékolta be, két jelöltet -egyikük a tartomány igazságügy minisztere volt- is még a választások előtt gyilkoltak meg. Vasárnap a turisztikai miniszter ellen követtek el merényletet, de neki sikerült megmenekülnie, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?